društvo za osiguranje

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osiguravatelji za uvođenje obaveznog osiguranja od nezgode na radu u FBiH (VIDEO)

Društva za osiguranje iz FBiH pokrenula su inicijativu za uvođenje zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika.

27.10.2021. 13:09 Izvor: / Fena

Društva za osiguranje iz FBiH pokrenula su inicijativu za uvođenje zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika od nezgode na radu po uzoru na Republiku Srpsku, Distrikt Brčko i zemlje u regiji - istaknuto je na okruglom stolu "Obaveznost osiguranja od nezgode na radu i porezni tretman usluga osiguranja" danas u Sarajevu.

Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja i skupštine Udruženje društava za osiguranje u FBiH koje je organizovalo okrugli sto, pojasnila je da tom inicijativom žele pokrenuti harmonizaciju propisa na nivou Bosne i Hercegovine s obzirom da je to osiguranje već obavezno u drugim dijelovima zemlje.

Dodala je da se druga inicijativa odnosi na zakone o porezu na dohodak i porez na dobit po primjeru zemalja regiona, radi određenih poreskih olakšica u kontekstu uplata premija dobrovoljnih zdravstvenih, penzionih i životnih osiguranja.

"Na taj način vjerujemo da ćemo, osim harmonizacije koja nas približava trendovima Evropske unije, doprinijeti unapređenju tržišta osiguranja u BiH koje je najnerazvijenije u regiji", navela je Mujanović.

Izrazila je nadu da će, predvođeni brašom i strukom, zajednički na tom putu napraviti bitan iskorak u svim administrativnim cjelinama u BiH.

Osim predstavnika Udruženje društava za osiguranje u FBiH, u radu okruglog stola učestvuju i predstavnici Agencije za osiguranje u BiH, Agencije za osiguranje u RS, Federalnog ministarstva finansija, Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, Privredne komore FBiH, UNDP-a i Američke trgovačke komore u BiH.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti