Osiguravatelji za uvođenje obaveznog osiguranja od nezgode na radu u FBiH (VIDEO)

27.10.2021. 13:09 / Izvor: Fena
društvo za osiguranje

Društva za osiguranje iz FBiH pokrenula su inicijativu za uvođenje zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika.

Društva za osiguranje iz FBiH pokrenula su inicijativu za uvođenje zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika od nezgode na radu po uzoru na Republiku Srpsku, Distrikt Brčko i zemlje u regiji - istaknuto je na okruglom stolu "Obaveznost osiguranja od nezgode na radu i porezni tretman usluga osiguranja" danas u Sarajevu.

Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja i skupštine Udruženje društava za osiguranje u FBiH koje je organizovalo okrugli sto, pojasnila je da tom inicijativom žele pokrenuti harmonizaciju propisa na nivou Bosne i Hercegovine s obzirom da je to osiguranje već obavezno u drugim dijelovima zemlje.

Dodala je da se druga inicijativa odnosi na zakone o porezu na dohodak i porez na dobit po primjeru zemalja regiona, radi određenih poreskih olakšica u kontekstu uplata premija dobrovoljnih zdravstvenih, penzionih i životnih osiguranja.

"Na taj način vjerujemo da ćemo, osim harmonizacije koja nas približava trendovima Evropske unije, doprinijeti unapređenju tržišta osiguranja u BiH koje je najnerazvijenije u regiji", navela je Mujanović.

Izrazila je nadu da će, predvođeni brašom i strukom, zajednički na tom putu napraviti bitan iskorak u svim administrativnim cjelinama u BiH.

Osim predstavnika Udruženje društava za osiguranje u FBiH, u radu okruglog stola učestvuju i predstavnici Agencije za osiguranje u BiH, Agencije za osiguranje u RS, Federalnog ministarstva finansija, Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, Privredne komore FBiH, UNDP-a i Američke trgovačke komore u BiH.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti