Prijevoznici traže pomoć kako ne bi bili primorani povećavati cijenu usluga

28.10.2021. 07:53 / Izvor: Akta.ba
prevoznici

Dramatičan rast cijena goriva i repromaterijala dovelo prijevoznike u poziciju u kojoj drugačija opcija ne postoji.

Odbor Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika Vanjskotrgovinske komore BiH na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je utvrdio da je trenutno stanje u toj oblasti neodrživo, te da je neophodna pomoć države i entitetskih vlada kako ne bi bili primorani povećavati cijenu usluga, što bi u konačnici moglo dovesti do potpune obustave prijevoza.

Navode da je dramatičan rast cijena goriva i repromaterijala, uz prisutno nerješavanje ključnih pitanja od utjecaja na poslovanje svakog prijevoznika, dovelo prijevoznike u poziciju u kojoj drugačija opcija ne postoji.

Istaknuto je da prijevoznici ionako teško podnose nepotrebne troškove koje imaju zbog nerješavanja niza zahtjeva i inicijativa, upućenih nadležnim organima za osiguranje barem približnih uvjeta koje imaju prijevoznici u drugim državama.

Također, dodaju da nije bilo nikakve finansijske pomoći prijevoznicima s državnog nivoa, a što je praćeno i neodazivanjem ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine na dva poziva Odbora Udruženja za održavanjem sastanaka s ciljem rješavanja problematike u ovoj oblasti.

"Nespremnost nadležnih da uspostave zahtijevani sistem digitalnog zelenog Covid certifikata priznatog u Europskoj uniji, uz sve ad-hoc mjere koje prijevoznici moraju poštivati u različitim državama, prilikom obavljanja međunarodnog cestovnog prijevoza putnika je dodatna prijetnja normalnom obavljanju ove djelatnosti, njenoj održivosti, pa i samoj visini troškova prijevoza", saopćeno je iz VTKBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti