35 bh. kompanija BiH unaprijedilo poslovanje zahvaljujući projektu EU4Business

28.10.2021. 14:38 / Izvor: Akta.ba

Ovaj događaj bio je izuzetna prilika za predstavnike institucija, kompanija, partnerskih organizacija i medija da se .upoznaju sa EU4Business

EU4Business projekat Evropske unije organizovao je danas u Čelincu panel diskusiju na temu "Značaj modernizacije prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru – izazovi i perspektive" uz propratnu promociju proizvoda uspješno realizovanih investicija EU4Business projekta.

U okviru događaja predstavljene su kompanije koje su dobile bespovratna sredstva u sklopu EU4Business projekta: Vinarija Jungić - Čelinac (sektor vinarstva), Vimar – Visoko (sektor mesne industrije), Eko sir Puđa – Livno (sektor mljekarstva), Farmavit – Ljubinje (sektor povrća), Poljorad (sektor mljekarstva), MI Trivas – Prnjavor (sektor mesne industrije). Bespovratnim sredstvima kroz projekat EU4Business, ukupno su podržane 82 kompanije širom BiH. Mapa svih korisnika je dostupna na ovom linku https://eu4business.ba/en/interactive-map/

U svom obraćanju, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero istakao je da Evropska unija pruža podršku bh. kompanijama kako bi postali konkurentniji na tržištu, s posebnim fokusom na digitalizaciju i zelenu agendu njihovog poslovanja.

"Podrška malim i srednjim preduzećima jedan je od najvažnih zadataka Evropske unije u BiH. U poljoprivredno prehrambenom sektoru smo podržali ukupno 35 korisnika sa oko 3 miliona eura, što je omogućilo otvaranje preko 90 novih poslova od čega je preko 50 % žena. Nastavljamo podržavati razvoj poljoprivrednog sektora u BiH, izdvajajući oko 30 miliona eura", istakao je Ellero.

Ismar Ćeremida, projektni menadžer EU4Business projekta kazao je da podrška EU4Business projekta posebno važna za sektor poljoprivrede BiH koja kroz približno 7 procenata doprinosi bruto nacionalnom dohotku te ima snažnu ulogu za razvoj privrede BiH. 

Ovaj događaj bio je izuzetna prilika za predstavnike institucija, kompanija, partnerskih organizacija i medija da se bliže upoznaju sa EU4Business podrškom za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i sa inovativnostima, te uspjehom koji podržane kompanije ostvaruju uz podršku Evropske unije na tržištu. Događaju su također prisustvovati predstavnici institucija. 

Kroz EU4BUSINESS, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći. U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti