U Sarajevu svečano otvorena X stručna konferencija "Sfera 2021: Tehnologija betona"

02.11.2021. 12:00 / Izvor: Akta.ba
konferencija sfera
OTVORI GALERIJU

Foto: Akta.ba

X Međunarodna naučno stručna konferencija ''Sfera 2021: Tehnologija betona''danas je svečano otvorena u Sarajevu.

X Međunarodna naučno stručna konferencija ''Sfera 2021: Tehnologija betona''danas je svečano otvorena u Sarajevu, a okupila je veliki broj gostiju s područja cijele regije. 

Organizator je kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Građevinskim fakultetom Sarajevo, Arhitektonsko građevinsko geodetskim fakultetom Banjaluka, te Institutom IGH iz Zagreba.

U svečanom obraćanju, ispred organizatora govorio je Nedžad Memić koji je izrazio nadu da će teme biti korisne i interesantne.  Dodao je kako je ovo dobra prilika da se vidi u kojoj fazi razvoja se sada nalaze aktuelna rješenja iz tehnologije betona, te se zahvalio suorganizatorima, partnerima, prijateljima i izlagačima uz čiju podršku su uspjeli organizovati ovu konferenciju.

Konferenciju je svečano otvorio Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH koji godinama podržavaju ovu konferenciju.

"Nama u Privrednoj komori Federacije je vrlo značajno da se članice okupe, razmijene iskustva i prezentiraju najnovija dostignuća čime pokazujemo da je Bosna i Hercegovina uvijek u žiži dešavanja kada je u pitanju tehnologija betona i sve ono što se tiče građevinarstva u ovoj oblasti", poručio je Jašarspahić.

Dodao je da je sama agenda konferencije veliko nadahnuće.

"Svi oni koji žele da rade na ovom prostoru, na ovoj konferenciji mogu naći jednu zaista pismenu sredinu koja pokazuje da je spremna za velike investicije. Svi zajedno možemo poslati poruku vlastima regije koliko je značajno slušati i podržavati ovakve inžinjerske konferencije", naglasio je on.

Karla Ille, voditeljica laboratorija za materijale Instituta IGH d.d. Zagreb kazala je da su došli podržati konferenciju u svojstvu suorganizatora jer su prepoznali potencijal koji ona predstavlja za cijelu regiju.

"Konferencija spaja ljude, znanja, nudi razmjenu iskustava i smatramo da je to jako važno za ovaj dio naše regije", istakla je Ille.

Jedan od učesnika konferencije je i lider u ovom sektoru Tvornica cementa Kakanj. 

Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja tvornice, poručio je da su se sa zadovoljstvom odazvali učešću kako bi prezentirali nešto što je svjetski trend.

"Ovih godina svjedočimo nastojanjima čovječanstva za smanjenjem stakleničkih plinova tj. dekarbonizaciji industrije. Cementa industrija ima svoju ulogu u tome i mi kao proizvođači cementa i betona smo uzeli učešće kako bismo pokazali koji su to trendovi i inovativne tehnologije u cilju smanjenja emisije CO2 i koji je to put kojim će se svijet kretati narednih godina, kazao je Neimarlija. 

Dodaje da će konferencija pokazati funkcionalnost betona kao nezamjenljivog materijala u gradnji u visoko i nisko gradnji, a drugi aspekt je da se pokaže sva ljepota građena betonom.

Edin Hajrulahović, building systems manager kompanije Sika BH podsjeća da su već četiri godine sponzori i učesnici konferencije na kojoj predstavljaju svoje proizvode.

"Beton kao sastavni dio svakog građevinskog objekta je teško vidjeti, a Sfera nam omogućava da svake godine pokažemo makar mali dio nove tehnologije i metode koje se rade u betonu. Mi  smo najviše prisutni na terenu, učestvujemo u svim većim projektima na Koridoru Vc i drugim projektima kako u Sarajevu, tako i širom Bosne i Hercegovine", poručio je Hajrulahović.

Profesorica Građevinskog fakulteta u Sarajevu Azra Kurtović, očekuje od konferencije da mladi ljudi i građevinska operativa dobiju najnovija saznanja iz ove oblasti.

"Beton je materijal prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i zasigurno možemo reći da svaki skup o tehnologiji betona okuplja širi dio stručnjaka iz oblasti tehnoloških metoda u proizvodnji montažnih elemenata i samih vrta betona“, kazala je profesorica. 

Elvira Drežnjak, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću kompanije Sfera d.o.o. Mostar kazala je da je ulaz besplatan za sve goste i posjetioce, te se nadaju da će i ova konferencija biti nešto što je korisno i interesantno kako sponzorima i izlagačima, tako i svim učesnicima. 

"Cilj konferencije je spajanje struke i nauke na jednom mjestu, komunikacija, diskusije, uspostavljanje međunarodne i lokalne saradnje. Sam odziv pokazuje koliko su ovakve manifestacije potrebne Bosni i Hercegovini i zbog toga nam je posebno drago što prerastaju u tradiciju", poručila je Drežnjak.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti