sedativi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH povećana upotreba antidepresiva

Pandemija koronavirusa umnogome je utjecala na pogoršanje mentalnoga zdravlja. Povećan je broj i ambulantnih slučajeva, ali i hospitalizacija.

03.11.2021. 07:41 / Izvor: BHRT

Pandemija, koja je uzrokovala socijalnu i fizičku izolaciju, konstantan strah i ekonomske strepnje, ujedno je utjecala i na mentalno zdravlje stanovništva. To se najviše izražava u povećanju depresivnosti i anksioznosti, a time je povećana i prodaja antidepresiva. Zabrinjava veći broj mlađih pacijenata s depresivnim i anksioznim stanjima.

Pandemija koronavirusa umnogome je utjecala na pogoršanje mentalnoga zdravlja. Povećan je broj i ambulantnih slučajeva, ali i hospitalizacija.


"Primjetili smo da u posljednje vrijeme postoji veliki broj mladih osoba koje su također sa simptomima depresije i anksioznosti i što je najgore, ti simptomi traju duže vrijeme", rekla je Lamija Duranović Vinković, šefica Službe za psihijatriju RMC "Dr. Safet Mujić", Mostar

Samim tim, povećana je uporaba antidepresiva i anksiolitika, odnosno lijekova za smirenje.

"Ono što mi primjećujemo u praksi jeste pojačana potreba za anksioliticima. Da li je to ova neizvjesnost, strah od obolijevanja, od bolesti bliskih članova porodice, pa čak i smrtni ishodi su često razlog zašto pacijenti posežu za anksioliticima, ali i za antidepresivima", kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe obiteljske medicine JZU DZ, Banja Luka

Semra Brekalo, iz ljekarne "Europharm", Mostar je kazala da u zadnje dvije godine otkako je korona nisu primijetili povećanu izlaznost lijekova za smirenje.

"Nije problem ako se ti lijekovi koriste sporadično u situacijama stresa. Problem je ako se ti lijekovi koriste svakodnevno u dvije, tri i više doza što nije rijedak slučaj i simptomi se umiruju trenutno", objasnila je Lamija Duranović Vinković, šefica Službe za psihijatriju RMC "Dr. Safet Mujić", Mostar

Od bolesnika kojima su propisani antidepresivi, njih 50% uzima lijek na propisani način. Lijekovi sa psihoaktivnim supstancama kupuju se isključivo na recept, no prethodnih godina tome se znalo progledati kroz prste. Čestim inspekcijskim kontrolama, ali i visokim kaznama takva praksa je onemogućena.

"One iznose od 3 do 15 hiljada za pravno lice, od hiljadu do tri hiljade za odgovorno lice u pravnom licu i za magistra farmacije od 500 do 1500 KM", objasnila je Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektora RS. 

Važno je naglasiti kako nije i ne smije biti sramota ukazati na promjene i problem u mentalnom zdravlju, jer nitko nije na to imun. Ozdravljenje je moguće, posebice ukoliko se na vrijeme javi specijalistu.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti