Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-u u BiH

04.11.2021. 08:15 / Izvor: Fena
UN

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je sinoć jednoglasno s 15 glasova ZA Rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je sinoć jednoglasno s 15 glasova ZA Rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Ipak, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije se obratio tom najznačajnijem tijelu UN-a zbog protivljenja Rusije i Kine. Predstavnici nekih drugih zemalja pak izrazili su žaljenje zbog toga, ali i naglasili da njegov izvještaj o BiH oslikava zabrinjavajuću situaciju u kojoj se zemlja sada nalazi.

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a Nicolas de Rivière kazao je da je od sukoba devedesetih BiH napredovala ka miru i stabilizaciji uz podršku Evropske unije te iako su danas političke tenzije prisutne Francuska podcrtava evropsku perspektivu BiH.

"Mir i stabilnost na evropskom kontinentu su veoma važni. EU je imala značajnu ulogu kroz djelovanje EUFOR-a Althea za dobrobit cijele zemlje", dodao je i pozvao političke vođe da prevaziđu podjele i rade u interesu svih naroda.

Pozvao je i na izbornu reformu na principima koji će osigurati otklanjanje diskriminacije za sve građene u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Kaže da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt ima veoma važnu ulogu u očuvanju miru te smatra da svi politički partneri mogu imati koristi od visokog predstavnika koji može stabilizirati zemlju.

Predstavnica Irske Geraldine Byrne Nason kazala je da joj je drago jer je mandat EUFOR-u produžen te je zahvalila Schmidtu i njegovom izvještaju u kojem je dao detaljnu sliku stanja u BiH te je ohrabrila sve strane da poštuju i sarađuju s visokim predstavnikom i Uredom visokog predstavnika (OHR).

Podsjetila je na uvjete 5+2 za zatvaranje OHR-a što do sada nije usvojeno, ali je istovremeno izrazila zabrinutost zbog negativne retorike koja produbljuje podjele i prepreka su za pomirenje.

Pozvala je sve strane da se suzdrže od unilateralnih reakcija, posebno glorifikacije ratnih zločinaca u BiH, dodajući da nema mjesta za to, kao ni za poticanje genocida.

"BiH ima, kao i druge zemlje, brojne probleme zbog pandemije koronavirusa, ali blokada državnih institucija pogoršava ovu situaciju", zaključila je.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti