Potpisani ugovori o finansiranju troškova formiranja šest poslovnih zona u ZDK

18.11.2021. 08:46 / Izvor: Akta.ba
ugovori vlada zdk

Potpisani ugovori s načelnicima šest općina o finansiranju troškova uspostavljanja novih poslovnih zona ukupne vrijednosti 115.746,50 KM

Ugovori s načelnicima šest općina o finansiranju troškova uspostavljanja novih poslovnih zona ukupne vrijednosti 115.746,50 KM, potpisani su jučer u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. 

Vlada je na prijedlog Ministarstva za privredu donijela odluku da se za ovu namjenu izdvoji po 20.000 KM općinama Olovo (PZ Golubište-Pilana), Doboj-Jug (PZ Mravići), Usora (PZ Ularice) i Maglaj (PZ Novi Šeher), Općini Breza 16.906,50 KM (PZ Šaš) i Općini Tešanj 18.840,00 KM (PZ Ciglana-Glinište).

Ministar za privredu ZDK Zlatko Jelić podsjeća da je program podrške za izgradnju poslovnih zona pokrenut 2009. godine i da je do sada Vlada za tu namjenu izdvojila više od 5 miliona KM. Program se finansira iz namjenskih sredstava od koncesija, od čega općinama pripada 70 posto, a 30 posto Zeničko-dobojskom kantonu. Na ovaj način, kaže ministar Jelić, sredstva se vraćaju u općine i stvara nova vrijednost.

"Potpisivanjem ugovora stekli su se uvjeti za izradu projektne dokumentacije za osnivanje novih šest poslovnih zona, a samim tim i preduvjet da općine mogu da apliciraju iduće godine na natječaje za dodjelu sredstava za uređenje poslovnih zona, odnosno infrastrukture u tim poslovnim zonama", kaže Jelić.

Naglašava da je Ministarstvo za privredu uputilo budžetski zahtjev da se za izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama iduće godine izdvoji 1,7 miliona KM, čime će općinama i gradovima biti olakšano unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Da su poslovne zone izuzetno važne za privlačenje investicija govori i primjer općine Usora, gdje je broj uposlenih za pet godina povećan sa 760 na 2.012. Ova općina sada želi formirati novu poslovnu zonu u neposrednoj blizini petlje na budućem autoputu A1.

"Većina novih radnih mjesta je otvorena u poduzetničkim zonama i zbog toga je važan poticaj kantonalne Vlade. Izradom projektne dokumentacije stvaramo uslov da uređujemo novu poduzetničku zonu koja će biti privlačna za nove domaće i strane investitore", kazao je načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić.

Novu poslovnu zonu formira i Općina Breza. U PZ "Šaš" planirano je da se na površini od 250 dunuma otvore pogoni sa oko 1.000 novih radnih mjesta. Općinski načelnik Vedad Jusić kaže da lokalna uprava čini sve da kreira alternativna radna mjesta Rudniku mrkog uglja "Breza". Plan je da se nakon izrade projektne dokumentacije pristupi izradi komunalne infrastrukture, a potom i izgradnja prvih proizvodnih pogona.

"Ovo je važna aktivnost za sve lokalne zajednice i mislim da ovim aktivnostima i Ministarstvo za privredu i Vlada ZDK-a najbolje pomažu lokalne zajednice i život u lokalnim zajednicama, omogućavajući da lakše i brže dolazimo do investicija i kreiranja novih radnih mjesta", rekao je Jusić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti