Zbog političkih opstrukcija investitori se povlače iz BiH

18.11.2021. 11:14 / Izvor: N1
Ahmet Egrlić

BiH u političkom stanju kakva jeste je vrlo neprivlačna destinacija za bilo kakve privredne aktivnosti

BiH u političkom stanju kakva jeste je vrlo neprivlačna destinacija za bilo kakve privredne aktivnosti. Retorika kakva dolazi iz BiH ne doprinosi investicijama i dugoročnim privrednim partnerstvima istakao je u razgovoru za N1 predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Nikada me niko iz vlasti nije pozvao na neki sastanak, ili zatražio neki savjet u vezi s privrednim aktivnostima, ni mene niti bilo koje od 22 privredna udruženja koje okupljamo, kazao je za N1 Egrlić

Na pitanje koliko bi lobiranje za BiH u privrednom smislu značilo, Egrlić ističe da bi to bio dobar korak ka boljem i bržem razvoju privrede u odnosu na aktuelno stanje

"BiH prije svega sa sobom treba posložiti neke kockice, vidjeti šta to mi hoćemo. Učiniti da se lobira za BiH i da se BiH promoviše kao poželjna destinacija za BiH, jer vi vidite koliko imidž jedne zemlje utiče na prodaju njenih proizvoda. Kada kažete njemačko auto, italijanska moda, švicarska čokalada vi znate koliko to otvara vrata u marketima kod kupaca. A kakva to slika ide iz BiH?", pita se predsjednik VTK BiH.

Egrlić ističe da je rast koji se bilježi prvenstveno rezultat prevelike potražnje u EU i okretanje ka bližim lancima snadbijevanja i to su uglavnom poluproizvodi, vrlo malo gotovih proizvoda.

Zaključuje da brojni investitori koji su planirali svoja ulaganja u BiH u narednom periodu, zbog aktuelne političke situacije odustaju od tih namjera, bilo da je riječ o investicijama koje su u toku, tek treba da se realiziraju ili planovima za buduća ulaganja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti