Odnosi BiH i Mađarske intenziviraju se u svim oblastima

19.11.2021. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Peter Sijart i Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je jučer u Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o jačanju saradnje dvije zemlje i evropskim integracijama BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom konstatovao da su odnosi BiH i Mađarske dobri i da se intenziviraju u svim oblastima. Naglasio je da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja i izrazio opredijeljenost za daljnji razvoj bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje ekonomske saradnje koja se može podići na viši nivo intenziviranjem kontakata privrednika. 

susret bih mađarska

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu i pozdravio novi prijedlog Evropske komisije za poboljšanje procesa pristupanja – Kredibilna perspektiva EU za Zapadni Balkan, te izrazio nadu da će ova metodologija dati novi i snažniji zamah procesu proširenja EU.

Predsjedavajući Tegeltija je posebnu zahvalnost izrazio mađarskoj vladi na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv virusa korona, vrijednim donacijama zaštitne opreme, PCR testova i vakcina.

Na sastanku je, u svjetlu održavanja regionalne konferencije o migracijama, razgovarano i o rješavanju pitanja u oblasti migracija. Predsjedavajući Tegeltija je i ovom prilikom naglasio da BiH nosi preveliki teret krize, te da je potrebna snažna pomoć EU i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

Tegeltija je informisao sagovornika i o unutrašnjim odnosima u BiH. Tom prilikom je istakao potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane, uz poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti