U Međugorju bespravna gradnja došla na naplatu

20.11.2021. 13:07 / Izvor: Avaz.ba
Međugorje

Više od dvije trećine hotela, pansiona i drugih objekata ostalo bez dozvola za rad.

U Međugorju su 25. juna proslavili 40 godina Gospinih ukazanja.

Pet dana kasnije vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odbile su produžiti dozvole za rade za  više od dvije trećine hotela, pansiona i apartmana u tom jednom od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu.

Riječ je o privremenim dozvolama za rad koje su nadležni vlasnicima tristotinjak objekata godinama izdavali na period od dvije godine.

Sada su dovedeni pred svojevrsnu rampu, jer ih je Kantonalna vlada uvjetovala da do 15. aprila legaliziraju objekte. Svi ti objekti predstavljaju okosnicu turizma i ono od čega u Međugorju žive.

Iako korijeni bespravne gradnje sežu u početak 80-tih godina prošlog stoljeća, kada se Međugorje od malog sela pretvorilo u urbano naselje, tek sada im je poručeno da se to više ne može tolerirati.

Dragan Vasilj, vijećnik OV Čitluk, kojem Međugorje pripada, ali i vlasnik jednog takvog objekta, kaže da se problem godinama gurao pod tepih.

Tvrdi da je više puta upozoravao na ovakvu situaciju.

"Šta će biti nakon 15. aprila? Ako se ne iznađe rješenje i ako Vlada bude trenirala strogoću, a vjerujem da hoće, nastupit će kolaps. Objekti će biti zapečaćeni, a radnici otpušteni. U najkraćem, udar na ekonomiju i radna mjesta.", kaže Vasilj.

U cijeloj priči radi se o ogromnom novcu, jer riječ je o objektima s velikom kvadraturom i većina vlasnika morala bi dati više od 100.000 KM u postupku legalizacije.

Kako Vasilj ističe, takve novce je sada, u krizi s pandemijom, teško izdvojiti.

On rješenje  vidi u svojevrsnom kreditiranju između Općine i vlasnika objekata.

To je prijedlog i Udruženja hotelijera i ugostitelja Međugorja, čiji će predstavnici početkom naredne sedmice o tome razgovarati s čitlučkim načelnikom Marinom Radišićem.

I dok je legalizacija, kako kažu u Međugorju, za Općinu isključivo pitanje novca, s druge strane iznose činjenicu da Međugorje nema urbanistički plan.

No, Radišić kaže da je taj dokument praktično pred usvajanjem. U vezi s prijedlogom Udruženja čitlučki načelnik kaže da je odluka o legalizaciji donesena 2014.

"Ako se u okviru zakona može legalizirati objekt na predloženi način, naravno da ćemo izaći ususret.", govori on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti