Socijalni partneri lome koplja o platama

23.11.2021. 08:34 / Izvor: Glas Srpske
Plata

Savez sindikata ima spremnu računicu o tome za koliko bi trebalo povećati plate radnicima u Republici Srpskoj.

Savez sindikata ima spremnu računicu o tome za koliko bi trebalo povećati plate radnicima u Republici Srpskoj, koju će danas i predočiti predstavnicima Vlade, dok poslodavci poručuju da su najavljena povećanja realna i mogu rasti iznad već dogovorenog, samo na teret republičke kase.

Predsjednica Saveza Ranka Mišić potvrdila je juče “Glasu” da je prijedlog o povećanju plata odavno spreman, ali nije htjela iznositi više detalja, uz obrazloženje da prvu ocjenu treba dati premijer Radovan Višković, sa kojim će se danas sastati. Naime, Predsjedništvo Saveza sindikata u subotu je na vanrednoj sjednici odbacilo raniji dogovor između Vlade i poslodavaca, ocijenivši neprihvatljivom i sramnom odluku da radnici dobiju, kako kažu, mizernih 14 do 22 KM.

"O bruto platama razgovarali su oni koji i ne predstavljaju radnike. To je mizerno i ponižavajuće. Posebno kada se zna da su u posljednja tri mjeseca troškovi života porasli za 30 odsto, inflacija raste i zvanično je 2,6, a nezvanično iznad pet", poručuje Mišićeva.

Ona tvrdi da su pojedinci iz Unije udruženja poslodavaca glavni krivci za odlazak radnika sa ovih prostora. 

"Vrijeme je da se to javno kaže, ali ne da bi se neko optužio, već da bi se stvari mijenjale", naglasila je Mišićeva i dodala da će danas tražiti bolja rješenja za sve radnike, te da imaju ozbiljne prijedloge koje će predočiti premijeru.

"Želimo čuti da li je Vlada spremna uvažiti te prijedloge. Da li je spremna da idemo korak po korak. Nismo nerealni, samo želimo više", poručila je Mišićeva.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je "Glasu Srpske" da je današnji sastanak zakazan u 12 časova, te da će više detalja o svemu biti tek nakon razgovora predstavnika sindikata i Vlade. Na ovom sastanku neće biti poslodavci. Prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić kaže da mu je nejasno nezadovoljstvo sindikata.

"Nije zadatak Vlade da plaća radnike kod poslodavca, tako da ne znam kakav bi sindikat imao drugi prijedlog. Vlada treba stvoriti bolji poslovni ambijent, što je i uradila ovim mjerama. Ako Vlada nešto preko sindikata hoće da radi, to je stvar njihovih pregovora", rekao je Trivić i podsjetio da su najnovije mjere dogovorene sa Vladom Republike Srpske o povećanju plata rezultat potpisanog memoranduma iz 2017. godine kojim se predviđa smanjenje oporezivanja rada i njegovo vraćanje na nivo iz 2008. godine. Trivić kaže da nema potrebe da sjeda za pregovarački sto sa sindikalcima, jer ne vidi šta bi oni mogli predložiti, osim da država da još novca.

"Naravno, uvijek podržavamo sve što država može dati radniku i podržaćemo ako može više, ali ovo što je sada dato, potpuno je objektivno", poručio je Trivić.

Ranijim dogovorom Vlade i Unije udruženja poslodavaca predviđeno je smanjenje i zbirne stope doprinosa sa 32,8 na 31 odsto, zatim prelazak na obračun neoporezivog djela plate sa neto iznosa od 700 maraka na bruto iznos od 1.000 KM, te smanjenje poreza na platu sa deset odsto neto plate na osam odsto bruto plate. Radnici bi, zahvaljujući rasterećenju privrede, od 1. februara mogli očekivati veće plate.

Licemjeran stav

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić smatra licemjernim stav Saveza sindikata i poručuje da nije tačna matematika koju su iznijeli.

"Treba da znamo da ovdje dolazi do povećanja neoporezivog dijela, da se smanjuje stopa doprinosa i da se prelazi na bruto obračun zarada", istakao je Marić, koji apsolutno podržava svaki vid rasterećenja privrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti