KS: Kampanja sterilizacije i označavanja uličnih pasa

29.11.2021. 11:19 / Izvor: Akta.ba
projekat

Ova aktivnost, kako je istakao ministar Delić, podrazumijeva masovnu sterilizaciju, odnosno kastraciju do 500 uličnih pasa, te hirurške procedure.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sporazum s direktorom fondacije Dogs Trust Anelom Bećirevićem o davanju podrške programskoj aktivnosti "Kreni zdravo, budi zdravo, ostani zdravo".Ova aktivnost, kako je istakao ministar Delić, podrazumijeva masovnu sterilizaciju, odnosno kastraciju do 500 uličnih pasa, te hirurške procedure, a ukoliko se ukaže potreba i druge aktivnosti na preventivi i unapređenju zdravlja pasa bez vlasničkog staranja.

"Ovom kampanjom bit će obuhvaćena sterilizacija, odnosno kastracija pasa, vakcinacija protiv bjesnila, tretmani protiv parazita, čipovanje i označavanje pasa ušnom markicom i tetovažom uličnih pasa. Provođenjem ove programske aktivnosti nastavljamo saradnju s fondacijom Dogs Trust s ciljem prevetivnog djelovanja i unapređenja zdravlja pasa, a samim tim i ljudi, obzirom da su životinje često prenosnici zaraznih i parazitarnih bolesti, kao i zoonoza koje se prenose i na ljude", naveo je ministar Delić podsjetivši na nedavne slučajeve napada pasa na području Kantona Sarajevo.

Istakao je i da je ova aktivnost organizirana s ciljem unapređenja javnog veterinarskog zdravlje na području Kantona Sarajevo, ali i povećanja stepena sigurnosti građana i građanki Kantona, te da će se provoditi do 31. decembra 2021. godine.

Direktor fondacije Dogs Trust Anel Bećirević kazao je da će se kampanja provoditi po standardnim operativnim procedurama Fondacije Dogs Trust, uz korištenje novog pristupa monitoringa koji uključuje snimanje hirurških procedura, te drugih mjera koje će osigurati transparentnost i poštivanje zakonskih procedura i Dogs Trust standarda.

"Obradovani smo činjenicom da Kanton Sarajevo preuzima inicijativu za trajno rješavanje problema napuštenih pasa, kroz uspostavu sistema za upravljanje njihovom populacijom. Ovo je prvi sporazum ove vrste i u skladu s našom novom programskom orijentacijom koja podrazumijeva saradnju isključivo s lokalnim zajednicama koje su demonstrirale odlučnost da Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja dosljedno i sistemski provedu, kako bi se osigurala trajnost postignutih rezultata provedenim programskim aktivnostima", istakao je Bećirević.

Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uvjeti za potpisivanje ugovora s veterinarskim stanicama s područja Kantona Sarajevo koje će u saradnji s Dogs Trustom provoditi ovu aktivnost do kraja  narednog mjeseca.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti