Kulturno-historijska baština BiH propada, a krivca nema

30.11.2021. 09:54 / Izvor: Akta.ba
kulturno-historijska baština

Iz Turističkog društva Počitelj su kazali da je šteta nemjerljiva i da je potrebno oko 100 hiljada maraka da bi se sve uredilo i popravilo, kao i spriječilo dalje propadanje.

Počitelj, malo hercegovačko mjesto u orijentalno-mediteranskom stilu, oduvijek je privlačio prolaznike, turiste i umjetnike. Međutim, tvrđava, medresa, kula i ostaci građevina starih više od 400 godina svjedoče o nemaru vlasti za ovaj hercegovački biser.

Propadanje objekata

Poznata počiteljska kula i medresa već godinama se urušavaju i propadaju.

Šišman Ibrahim-pašina medresa, s originalnim bakarnim kupolama, izgrađena je prije više od 350 godina. Međutim, došlo je do urušavanja drvene konstrukcije nastrešnice i krova. I na počiteljskoj kuli koja dominira mjestom, već duže vrijeme propada krov.

Šišman Ibrahim-pašina medresa

                                                             Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju

Iz Turističkog društva Počitelj su kazali da je šteta nemjerljiva i da je potrebno oko 100 hiljada maraka da bi se sve uredilo i popravilo.

"Povodom saznanja da se dio Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju urušio, te da objektu prijeti potpuno uništenje Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u nekoliko navrata je zahtjevala nadležnih institucija da provedu hitne mjere zaštite, ne samo na ovom, već i na drugim objektima unutar zaštićene cjeline historijskog gradskog područja Počitelja", naglasili su iz Komisije.

Šišman Ibrahim pašina medresa

                                                        Drvena konstrukcija nadstrešnice se na jednom dijelu urušila

Dodali su da je poražavajuća činjenica da ni nakon 26 godina od završetka rata u BiH, nisu učinjeni sveobuhvatni koraci u cilju kompletne sanacije Počitelja. Podijeljene nadležnosti nisu, i ne bi trebale biti smetnja, da se zajedničkim naporima očuva kulturno-historijska baština.

"U cilju dalje zaštite ovog izuzetno važnog i značajnog kulturno-historijskog spomenika, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika će u što skorijem roku inicirati sastanak svih nadležnih institucija kako bi se spriječila dalja devastacija Počitelja", rekli su za Aktu iz Komisije.


Javni poziv

Kada su u pitanju finansijske mjere zaštite nacionalnih spomenika iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja su kazali da su proteklih godina raspisivali Javne pozive za odabir korisnika za Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima“, na kojima kako navode u zaprimljenim aplikacijama nije dostavljena prijava vezana za obnovu ili sanaciju počiteljske kule i Šišman Ibrahim-pašine medrese.

"Javni poziv za 2021 . godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 13/21) objavljen je 05.03.2021 . godine i bio je otvoren 15 dana. U zaprimljenim aplikacijama nije dostavljena prijava vezana za obnovu ili sanaciju počiteljske kule i Šišman lbrahim-pašine medrese", istakli su.

Medresa

                                                                         propadanje krova na medresi

Pored propadanja i urušavanja u gradskoj upravi Čapljine su rekli da imaju i problem sa rasvjetom za koju su izdvojili 36 hiljada KM ali da trenutno čekaju dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Iz Ministarstva su potvrdili da su zaprimili zahtjev Grada Čapljine kojim traže izdavanje saglasnosti za izvođenje radova osvjetljavanja, kao i idejni projekat.

"Kako se planiranim infrastrukturnim zahvatima, ostvaruje i neposredan utjecaj na pojedine dijelove historijskog tkiva, mi smo 26. 1O.2021 . godine, zatražili od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da dostavi svoje mišljenje o usklađenosti planiranih intervencija, s mjerama zaštite, propisanim u navedenoj odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Tek, po usvajanju konačne varijante za izvođenje dekorativne, arhitektonske rasvjete, na osnovi koje će investitoru biti naložena izrada tehničke dokumentacije na nivou Glavnog projekta, Federalno ministarstvo će moći pokrenuti postupak izdavanja konačnog akta, kojim će se odobriti izvođenje radova na izgradnji rasvjete, i to samo za graditeljsku cjelinu koju čini Kula Gavrankapetanovića, s vanjskim i unutranjim zidinama (a ne cijelo historijska područje Počitelja)", pojasnili su.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti