Husić: Povećanje cijene uglja nema dodirne tačke sa povećanjem cijene struje

30.11.2021. 14:59 / Izvor: N1
Sinan Husić

Ukoliko dođe do poskupljenje uglja i plaćanja poreza i doprinosa rudarima doći će do poskupljenja struje.

Ukoliko dođe do poskupljenje uglja i plaćanja poreza i doprinosa rudarima doći će do poskupljenja struje, izjavio je ranije Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH. Ovo je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH nazvao neutemeljenim.

"Nema to veze sa istinom. 12 godina se cijena nije mijenjala, taj dio smatramo nekorektnim odnosom EP prema zahtjevu rudara. Ne vidimo razlog da izmjena cijene uglja ima dodirnu tačku sa izmjenom cijene električne energije za domaćinstva," izjavio je za N1 Sinan Husić.

Husić smatra da je u procesu pregovaranja sa Elektroprivredom BiH i federalnim ministarstvom napravljen iskorak. Kao što je poznato usaglašeno je 10 zahtjeva od 13. Na pitanje n da li će doći do smjene direktora EP BiH, Husić objašnjava: "Ne znamo da li može doći do smjene Andelije. Ono što je sigurno je da rudari ne žele da odustanemo od tog zahtjeva. Radnici iz rudnika su zadnji željeli ovakvu situaciju i imamo pravo usaglašavati prava koja pripadaju radnicima. Svih 13 zahtjeva su radnički zahtjevi i obrazloženi su u dokumentu koji su predstavljeni i ministru i predstavničkom domu Parlamenta".

Među zahtjevima rudara su i smjena direktora tuzlanskog rudnika, te isplata dnevnica za prethodne dane. Rudarski neposluh počeo je prije osam dana kada su rudari napustili jame.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti