gradska uprava zenica

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gradska uprava Zenice o funkcionisanju tokom odsustva gradonačelnika Kasumovića

Gradska uprava Grada Zenica, zbog prošlosedmičnog hapšenja i određivanja jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika tog grada Fuada Kasumovića.

06.12.2021. 10:43 / Izvor: Fena

 Gradska uprava Grada Zenica, zbog prošlosedmičnog hapšenja i određivanja jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika tog grada Fuada Kasumovića, održala je pres-konferenciju na kojoj su saradnici i pomoćnici gradonačelnika govorili o stanju u tom grad.

Sekretar Gradske uprave mr. Selver Keleštura podsjetio je kako su i na prošloj pres-konferenciji, koja je održana u četvrtak, 2. decembra, istakli da “iznenandna spriječenost i odsutnost gradonačelnika proizvodi značajne posljedice po funkcioniranje Grada i Gradske uprave”, kao i svih institucija koje su u funkciji izvršenja određenih obaveza prema građanima i pravnim subjektima.

"Moramo znati da je gradonačelnik izvršni organ Grada, kao jedinice lokalne samouprave. Najbitnije funkcije, zapravo, koje su od interesa za ostavrivanje prava Grada kao lokalne jedinice samouprave, uključujući, dakle, prava građana i drugih subjekata koji žive na području Grada, vezane su za nesmetano obavljenje ove funkcije. Gradonačelnik je odgovoran za izvršavanje budžeta Grada. Posljedice nemogućnosti izvršenja budžeta proizvode ostale reperkusije, koje su vezane za ostvarivanje osnovnih funkcija Gradske uprave i gradskih institucija. Mi, faktički, nemamo izvršioca budžeta, koji može izvršavati finansijske transakcije i druge obaveze Grada, obzirom da je gradonačelnik odgovoran za izvršenje budžeta", istakao je Keleštura.  

Trenutno, istakao je, izvršavaju samo “operativne, redovne poslove”, ali ona “najbitnija pitanja i funkcije”, a koje su po Programu rada Gradske uprave i Gradskog vijeća Zenica u nadležnosti gradonačelnika.

Gradonačelnik je, podsjetio, jedini ovlašteni predlagač za pripremu i donošenje budžeta pa, najavio je, od 1. januara 2022. godine, “Grad neće imati instrumente finansiranja, a trenutno nema ni izvršioca budžeta za tekuću godinu”.

Radna verzija Nacrta budžeta za 2022. godinu već je urađena, ali kako je gradonačelnik jedini ovlašten da ga predloži Gradskom vijeću, onemogućen je taj postupak.  

U pitanje dolazi i realizacija obaveza prema mnogim javnim preduzećima i ustanovama, nevladinim organizacijama, prema socijalnim kategorijama te, po Sporazumu Grada s Nogometnim klubom Čelik, odnosno obaveze isplata od Grada njihovog zaostalog poreznog duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH, podvukla je pomoćnica za društvene djelatnosti Sumea Mujaknović, također dolazi u pitanje.

Ako Kasumović ostane u pritvoru, Keleštura je, na novinarsko pitanje, objasnio kako Gradsko vijeće Zenice ima ovlasti pokrenuti proceduru “zamjene gradonačelnika”, u slučaju pokretanja procedure izglasavanja njegovog opoziva s te funkcije te raspisivanje vanrednih izbora.

Zbog njegove odsutnosti, dodao je, Kasumović trenutno nije u mogućnosti ovlastiti da ga mijenja neko od zaposlenika Gradske uprave Zenica, a što je druga zakonska mogućnost.

Osim Kasumovića, u akciji Drževne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva “Zenicatrans”, uhapšeno je i 10 njegovih saradnika, dok su Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na daljnje postupanje bili predati Almira Baručija-Kapidžić, Asmir Mašić, Zlatko Osmanović, Vahdet Drino i Besim Husaković. Kantonalni sud Zenica odredio je jednomjesečni pritvor za Kasumovića i Drinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti