Delegacija ZDK posjetila Sjevernu Makedoniju

06.12.2021. 11:07 / Izvor: Akta.ba
ZDK delegacija

Na poziv Helvetas Projekta "Education for Employment in North Macedonija" sa sjedištem u Skopju predstavnici ZDK su posjetili Sjevernu Makedoniju.

Zahvaljujući finansijskoj i tehničkoj podršci Fondacije Helvetas Moja Budućnost, te finansijskoj pomoći Vlade ZDK (putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK) i Federalnog zavoda za zapošljavanje, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK,  implementira  projekte "Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu" i "Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora" u oblasti srednjeg stručnog  obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja.

Na poziv Helvetas Projekta "Education for Employment in North Macedonija" sa sjedištem u Skopju, a u cilju razmjene iskustava u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja, u radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, u periodu od 01.12. do 03.12.2021. godine, boravila je delegacija ZDK, u sastavu:

- ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahija Kozlić, pomoćnica ministra Ministarstva za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK, Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministrice Ministarstva za rad socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Vildana Kondić, predsjednica Privredne komore ZDK, Diana Babić, uz prisustvo Svena Dominković, menadžera projekta Helvetas Moja Budućnost u BiH.

ZDK delegcija

Intezivni radni sastanci su održani sa predstavnicima: Ministarstva obrazovanja, te Ministarstva za rad Sjeverne Makedonije, predstavnicima Privredne komore Sjeverne Makedonije, a upriličene su i radne posjete kompaniji EVN Austria, filijala Skopje, i školi "Mihajlo Pupin" Skopje, kao primjerima pozitivne prakse saradnje dva mjesta učenja.

Tokom boravka u Sjevernoj Makedoniji, upriličena je i posjeta nj.E.  Draganu Jačimoviću, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Makedoniji, u okviru koje je ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahija Kozlić, sa Draganom Jačimović, razgovarao o mogućnostima uključenja ambasade u procese saradnje Sjeverne Makedonije i Zeničko-dobojskog kantona u oblasti stručnog obrazovanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti