Turistički vaučeri u Republici Srpskoj se vraćaju?

13.12.2021. 09:46 / Izvor: Nezavisne novine
Vaučeri

U narednom periodu projekat turističkih vaučera mogao bi ponovo da da zaživi, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

 U narednom periodu projekat turističkih vaučera mogao bi ponovo da da zaživi, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Ministarstva trgovine i turizma RS. 

Naime, kako kažu, resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske analizirali su u proteklom periodu efekte projekta turističkih vaučera, koji je realizovan u periodu od 15. juna 2020. do 30. juna 2021. godine, a u sklopu kojeg je izdato 46.948 vaučera vrijednosti od po 100 KM.

"Uzimajući u obzir da se navedeni projekat pokazao uspješnim, te da je pozitivno ocijenjen kako od građana Republike Srpske, tako i od predstavnika privrednog sektora, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma RS opredijeljeni su da projekat turističkih vaučera bude realizovan i u narednom periodu", ističu iz nadležnog ministarstva.

Dodaju da će u predstojećim danima biti ogranizovani sastanci s predstavnicima privrednog sektora, na kojima će biti definisani uslovi i načini učešća u realizaciji projekta.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije RS, kazao je da su počeli razgovori o toj temi, te da bi ponovno pokretanje turističkih vaučera značilo dodatni podstrek domaćim turistima da i dalje posjećuju destinacije širom RS. 

"Na taj način se pomoglo onima koji su najviše pogođeni pandemijom, odnosno ugostiteljima, koji su pretrpjeli veliku štetu i sigurno da je taj period trajanja vaučera produžio jednu sezonu turizma", kazao je Lončarević.

Dodao je da su vaučeri najviše korišteni u banjama širom Republike Srpske, zatim na Jahorini.

"Mislim da bi vaučeri u narednom periodu trebalo da postanu praksa ili barem dok se situacija s virusom korona ne stabilizuje. Mislim da ponovno pokretanje projekta turističkih vaučera možemo očekivati od januara", ističe Lončarević.

"Ponovno pokretanje projekta turističkih vaučera obradovaće, ali će biti i jako značajno za ugostitelje", kaže Goran Periz, direktor hotela "Hajdučke vode" iz Teslića.

"Privrednici iz ovog sektora šansu za napredak vide u produženju dodjele turističkih vaučera građanima Republike Srpske i zajedničkoj dobro osmišljenoj i organizovanoj promociji domaćih potencijala u cilju jačanja i kompleksnijeg razvoja turizma i ugostiteljstva Republike Srpske", kazao je Periz.

Ističe da je čitava turistička privreda opstala zahvaljujući turističkim vaučerima.

"Ponovno pokretanje turističkih vaučera je spas za turističku industriju, najbolja mjera koja bi mogla da bude donesena", kazao je Periz i dodao da se od juna, kada su ukinuti vaučeri, broj gostiju u njihovom hotelu prepolovio.

Podsjetimo, u projektu turističkih vaučera učestvovalo je 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija, a građani RS su u sklopu projekta vaučere najviše koristili u banjskim centrima te smještajnim kapacitetima na olimpijskoj planini Jahorini, u Hercegovini i Višegradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti