Suno solarni sto: Bh. inovacija u fazi pregovora za plasman na tržište EU

14.12.2021. 10:40 / Izvor: Akta.ba
eco friendly proizvodi

Iz svijesti prema očuvanju okoline i praktičnom rješavanju problema, rodila se ideja o proizvodnji "eco-friendly" proizvoda.

Iz svijesti prema očuvanju okoline i praktičnom rješavanju problema, rodila se ideja o proizvodnji "eco-friendly" proizvoda koji su tržištu donijeli nešto sasvim novo i drugačije.

"Svijest prema očuvanju okoline i praktičnom rješavanju problema sam imao oduvijek. Tako se na jednom ljetovanju rodila ideja o solarnom stolu koji bi punio naše mobitele, a ujedno imao i sef za naše lične stvari koje smo imali na plaži. Inače, naš cilj je bio da napravimo kvalitetan, moderan, inovativan i okolinsko-prijateljski proizvod koji će korisnicima ponuditi novu razinu doživljaja i iskustva prilikom korištenja. Htjeli smo ponuditi unikatan proizvod koji nije samo komad namještaja sa jednom svrhom već jedinstven proizvod koji svojim funkcijama i dizajnom nudi mnogo više od običnog stola. Na taj način je nastao naš prvi proizvod "Suno multifunkcionalni solarni stol", pojašnjava Adnan Lubić, osnivač CEO kompanije Insuno.

Adnan je kazao da kompanija Insuno trenutno nudi dvije verzije "Suno multifunkcionalnog solarnog stola".


"Suno je solarni stol modernog dizajna koji ima mogućnost da preko solarnog panela integrisanog u stol istovremeno puni četiri pametna telefona. Također, Suno posjeduje sigurnosni sef za dragocjenosti. Potpuni doživljaj Suno stola upotpunjen je LED ambijentalnom rasvjetom integriranom u prednji i zadnji dio stola koja služi kao dekorativna i sigurnosna rasvjeta, a ujedno uljepšava noćne eksterijere", objasnio je on.

suno solarni stol



Pored Suno stola, u razvoju i pripremi su proizvodnja još jedne verzije solarnog stola, te nekih drugih proizvoda koje u narednom periodu imaju u planu da predstave tržištu.

Smart City rješenja

Potražnja za "eco-friendly" proizvodima je velika, a naročito kada je riječ o stranom tržištu.

"Industrija u kojoj mi djelujemo su "smart city" rješenja i vlada poprilično velika potražnja za proizvodima iz tog segmenta posebno u razvijenim zemljama gdje su već uvidjeli benefite korištenja takvih proizvoda. Trenutno smo u fazi pregovora sa nekoliko inostranih partnera za plasiranje naših proizvoda na prostor EU. Bosna i Hercegovina je relativno malo tržište za naše proizvode, ali svakako da postoji interes", rekao je Adnan.


Osim toga što su izvozno orijentisani, Adnan je rekao da već duži vremenski period u planu imaju otvaranje firme u Republici Češkoj međutim zbog pandemije nisu bili u mogućnosti da realizuju taj plan u ovoj godini.

"Češku smo odabrali iz više razloga, a glavni su ekonomski potencijali, geografska pozicija i velika potražnja za proizvodima ove vrste (energetski efikasni, eco-friendly, inovativni, finansijski ekonomični,itd)", objašnjava Lubić.

Ovom priliko se zahvalio i Ambasadorici u Češkoj Republici, Martini Mlinarević Sopta, koja se nesebično stavila na raspolaganje i pružila svu moguću asistenciju prilikom promoviranja Suno solarnog stola.

"Također, u narednom periodu Ambasadorica planira organizirati prezentaciju naših proizvoda i networking event u proljeće 2022. godine, gdje bi se predstavnici industrije iz Češke Republike upoznali sa našim proizvodima, potencijalima i planovima za budućnost", rekao je Adnan. 


Prednosti i pogodnosti "eco-friendly" proizvoda

Ciljana skupina ove kompanije su: hoteli, plaže, nacionalni parkovi, otvorene urbane površine i luksuzni brodovi  za krstarenje koji Suno solarni stol mogu upotrebljavati u punom potencijalu.

"Pored toga što je Suno "eco-friendly" proizvod, njegove glavne prednosti su njegove funkcije, koje korisniku pružaju konstantnu povezanost i sigurnost, neovisnost od električne mreže, energetski su efikasni te imaju prijateljski odnos prema čovjeku i okolini", objasnio je Adnan.

suno solarni stol



Ono što je zanimljivo spomenuti da je kompanija Insuno imala određene razgovore sa predstavnicima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, koji je preuzeo organizaciju predstavljanja Bosne i Hercegovine na EXPO-u. Tom prilikom su predložili da sa Sunom apliciraju za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

"Nastup na najpoznatijoj međunarodnoj izložbi inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai, pored 192 zemlje učesnice i 25 miliona očekivanih posjetitelja, naravno da bi nam mnogo značio i omogućio nove poslovne prilike. Nadamo se da će Suno solarni stol biti među izabranim projektima za predstavljanje na EXPO-u", naglasio je Lubić. 

E.S. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti