Expo 2020 na bh. način: Milioni maraka, za milione propuštenih prilika

15.12.2021. 13:39 / Izvor: Akta.ba
expo dubai

Bh. delegacija danas zvanično putuje u Emirate na obilježavanje svečanosti Nacionalnog dana BiH na EXPO 2020 Dubai.

Bh. delegacija danas zvanično putuje u Ujedinjene Arapske Emirate na obilježavanje svečanosti Nacionalnog dana BiH na EXPO 2020 Dubai. Bosna i Hercegovina će u svom paviljonu u Dubajiu obilježiti Nacionalni dan u subotu, 18. decembra 2021. godine uz kulturno-umjetnički program, a za učešće će biti potrošeno oko 4,2 miliona KM.

Delegaciju naše zemlje predvodi Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, zatim ministar privrede KS Adnan Delić, kao predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, predstavnik Parlamenta FBiH Elmedin Konaković, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Denis Hadžović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBIH Edita Đapo, prof.dr. Vjekoslav Domljan, kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov, kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.

Ostale članove delegacije čini prateće osoblje navedenih zvaničnika, članovi službe za Protokol KS, lična pratnja i drugo osoblje, kazao je danas uoči odlaska ministar privrede KS Adnan Delić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora za BiH Expo 2020. 

"Podsjećamo da je čitav proces transparentan. Naši dokumenti dostupni su svim institucijama koje prate i provjeravaju naš rad. Promovirat ćemo industrijske, prirodne, turističke i kulturno – historijske vrijednosti naše zemlje, predstavit ćemo se čitavom svijetu na jednom mjestu, s ciljem i željom da naš poslovni ambijent učinimo boljim za građane naše zemlje i privlačnijim za strane investitore. Ističemo da su članovi zvanične delegacije oni koji su se odazvali pozivu, bez obzira na stranačku pripadnost", kazao je on. 

Predstavnici delegacije naše zemlje, tokom boravka u Dubaiju, susrest će se s predstavnicima potencijalnih investitora i drugih vlada, s ciljem povezivanja kako s vladama, tako i s predstavnicima globalne poslovne zajednice. 

S druge strane, predstavnici poslovne zajednice koji će prisustvovati Country Business Briefingu BiH 19. decembra sami pokrivaju svoje troškove učešća, putovanja i boravka na izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

Pet miliona posjeta 

Sam odlazak bh. delegacije i nije sporan, koliko je sam troškovnik o kojem se od objavljivanja na našem portalu puno govori. Bosna i Hercegovina se sa zakašnjenjem uključila u predstavljanje na svjetskoj preduzetničkoj izložbi Expo Dubai 2020, zbog čega je, čini se, puno organizacionih stvari obavljeno nesmotreno. Zbog toga su i kasnile pripreme uređenja našeg paviljona. 

Broj posjetilaca svjetske izložbe poduzetništva od otvaranja 01. oktobra 2021. godine do 5. decembra iznosi 5,6 miliona posjeta. Da, nevjerovatnih 5,6 miliona posjetilaca koji su propustili da upoznaju sva bogatstva Bosne i Hercegovine.

Bh. firme će se također s tri mjeseca zakašnjenja u odnosu na ostale, uključiti u svjetsku izložbu. Zapravo, privrednici će ići kad Expo odredi datum za predstavljanje odabranih industrija.

Ipak, u Ministarstvu smatraju da će biti dovoljno vremena za pripremu, s obzirom da će odabrane kompanije priliku za predstavljanje imati u periodu od januara do marta 2022. godine.  Plan predstavljanja podrazumijeva po pet dana za svaku industriju pojedinačno u navedena tri mjeseca. Detaljan plan, odnosno termini odlazaka bh. predstavnka bit će precizirani, nakon što se objave konačne liste aplikanata.

Vlada Kantona Sarajevo još je u postupku odbira kompanija koje će podržati za nastup na ovoj izložbi.  Na objavljeni javni poziv pristiglo je ukupno 149 prijava, od čega 97 preduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata. Objavljena je lista subjekata koji su prošli prvu fazu i koji su dužni do 16. decembra dostaviti obaveznu dokumentaciju radi konačnog izbora. 

"Nakon što se verifikuju svi dokumenti, objavit ćemo konačnu listu privrednih subjekata koji su ostvarili paket podrške, nakon čega će biti upoznati sa svim potrebnim detaljima vezanim za odlazak na svjetsku izložbu Expo 2020 Dubai", naveli su organizatori. 

Kako saznajemo, neke od firmi koje su prošle prvu fazu poziva, neće se naći na konačnoj listi. Neke od njih su i GS TMT d.o.o. Travnik i Ruff Cycles SEE d.o.o. Travnik. 

"Na žalost u drugom krugu se traži da kompanija bude 51% u BiH vlasništvu što u obje firme nije slučaj. Ruff SEE je 100% u njemačkom vlasništvu, a GS TMT ​gotovo 75%. Dakle, ne zadovoljavamo tražene uvjete. Iako bh. radnici rade naše proizvode, plaćaju ovdje poreze i doprinose, ali pravila su pravila", kazala je za Akta.ba Snježana Kopruner, direktorica GS TMT .

expo dubai

Foto: Expo 2020 Dubai

Dokumentacija samo na uvid

Podsjetimo, ekipa portala Akta.ba posjetila je u novembru sajam Expo Dubai i razgovarala s radnicima našeg paviljona. Kažu da je prvo pitanje posjetilaca koji uđu uglavnom da dobiju "pečat“ posjete, zašto je prazan? Ipak, za dalji razgovor nismo imali priliku jer nisu bili ovlašteni za to.

Nažalost, paviljon nije bio ispunjen sadržajima i jedino što su posjetioci mogli vidjeti zadnjih mjeseci su veliki paneli na kojima su predstavljene turističke atrakcije i potencijali BiH.

Za razliku od paviljona susjedne nam Srbije, koji imaju shop za prodaju svojih proizvoda, BiH je propustila čak i to. 

Inače, na osnovu ugovora sa Vladom KS, Expo 2020 Dubai ima ekskluzivno pravo na uređenje vizuelnog identiteta paviljona Bosne i Hercegovine, a ostalo je nejasno kako će oni napraviti nešto što oslikava našu strukturu i identitet i na koji način će ugovarati i realizovati sve potrebne nabavke.

Akta je od Ministarstva privrede KS zakonskim putem tražila tendersku dokumentaciju pregovaračkog postupka koji je proveden s kompanijom iz Dubaija, ali istu nismo dobili, zbog, kako nam je rečeno, tajnosti i ekskluzivnosti ugovora.

Umjesto toga, dobili smo uvid u tendersku dokumentaciju od 30 minuta bez mogućnosti uzimanja ikakve zabilješke o tome na šta će biti utrošeno 4,2 miliona KM poreznih obveznika.

Napominjemo da je ovo prvi put u 16 godina poslovanja portala, potovo u području javnih nabavki, da nismo dobili tendersku dokumentaciju.

Oko stotinu stavki, bez mogućnosti zapisivanja, nemoguće je memorisati. Ipak, neke od njih su posebno privukle pažnju, iako će se mnogima činiti banalnim, su suveniri za poklone koji će se nabavljati preko Expo Dubaija. Također, kulturno-umjetničko društvo koje će nastupiti u Dubaiju bit će plaćeno preko Expo Dubai, bh. kuhari koji će kuhati na Expo, bit će odabrani i plaćeni preko Expo Dubaija, a tako i sve ostale usluge…

Na uvidu smo postavili pitanje kako će Expo Dubai znati kako odabrati nešto što će biti najreprezentativnije za Bosnu i Hercegovinu, rečeno nam je da to nije njihov problem. Expo Dubai se ugovorom obavezao da će sve poslove obaviti i nakon toga biti plaćeni.

Također, u razgovoru na uvidu nam je rečeno da se zbog hitnosti opremanja ne bi stiglo sve organizovati da je Ministarstvo privrede KS realizovalo sve potrebne usluge.

Ekskluzivnost i tajnost ugovora

Pitanje spornog troškovnika je nakon pisanja Akta.ba i drugih portala, problematizirano ponovo na Skupštini Kantona Sarajevo. 

"Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je podržala naše učešće na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai. Onda su se neki zastupnici predomislili i sad traže aferu. Nema afere, svi dokumenti dostupni su na uvid svim skupštinskim zastupnicima koji žele da pogledaju sve što ih zanima. Naši dokumenti dostupni su svim institucijama koje prate i provjeravaju naš rad", kazao je jučer Delić.

Dodao je da objavljeni troškovnik nema veze sa troškovnikom Kantona Sarajevo i da njegova struktura nije identična nijednoj stavki Kantona Sarajevo. Prema njegovim riječima, nije identičan ukupan broj stavki, kao ni ukupan iznos troškovnika koji je Vlada KS potpisala. U objavljenom troškovniku imaju 122 tačke, a u troškovniku Vlade KS imaju 84 tačke. 

"Ugovor koji smo potpisali sa kompanijom EXPO podrazumijeva obročno plaćanje. To podrazumijeva da će usluge biti plaćenje kada nam budu dostavljene fakture za izvršene poslove", istakao je Delić.

Ipak, troškovi nisu poznati i ne mogu biti javno objavljeni. Razlog strogo čuvanog dokumenta je tajnost ugovora u kojem je Ministarstvo privrede KS prema članu 5 obavezno da čuva povjerljivost uslova ugovora i svih podataka bilo u pisanom ili nekom drugom obliku.

Da usluge koje Expo Dubai nisu ekskluzivne pokazuje primjer drugih zemalja učesnica koje su same uređivale svoje paviljone. Jedna od njih je i Srbija za koju su cijeli proces od inicijalnog koncepta do izrade arhitektonskog rješenja radile srbijanske kompanije. 

Potvrdila je to za Akta.ba Ana Ilić, viša savjetnica predsjednice Vlade Republike Srbije i zamjenica Generalne komesarke Srbije za Expo Dubai 2020.

"Naš tim je na licu mjesta intenzivno od marta mjeseca bio na terenu i radio finalne inspekcije i odobravanje svih koraka u realizaciji", kazala je Ilić.

Ko je spona između BiH i Expo Dubai, ko će raditi organizaciju? 

Dok traje uređenje našeg paviljona i predstavljanja, još uvijek nije poznato ko u ime kompanije Expo Dubai obavlja te pripreme. Još uvijek nije objavljeno ko su osobe koje su angažovane na ovim poslovima.

Prema povjerljivim informacijama, agencija Via Media Dubai je ponudila projekat kompaniji Expo Dubai. Agencija je krajem oktobra i raspisala oglase za zapošljavanje za poziciju Expo managera. Iako nam je na bh. paviljonu rečeno da je kontakt osoba za izjave Mirza Beganović iz agencije Via Media, u pozivu nam je rekao da nema nikakve veze za organizacijom. Ipak, njegovo ime se nalazi na listi delegacije koja putuju na obilježavanje Nacionalnog dana.

Za kraj, podsjetimo još jednom. Kanton Sarajevo je "uskočio" umjesto države u organizovanje nastupa Bosne i Hercegovine s namjerom da spasi državu velike blamaže. 

"Iako se Bosna i Hercegovina ne može uspoređivati s velikim ekonomijama i njihovim tehnološkim dostignućima, ali naša upornost, energija, volja, znanje i nastojanja da ulažemo u razvoj naše privrede kvalificiraju nas da budemo dio ove priče", poručio je tada ministar Delić. 

A, da ovo nije bila jedinstvena prilika za učešće na svjetskoj izložbi, napomenut ćemo da je svjetski Expo bio organizovan 2015. u Milanu, zatim 2017. u Astani. Idući će biti organizovan 2025. u Japanu, Osaki. Specijalizirani Expo 2023 bit će organiziran u Buenos Airesu. Poljoprivredni sajam Expo bio je 2019. u Beijingu, slijedeći će biti 2023. World Horticultural Exposition u Dohi.

Jesmo li se spasili blamaže ili upali u još veću – vrijeme će pokazati. Isto to vrijeme je potrebno i da vidimo sve učinke Expoa.

Do tada, ostaje nam da vjerujemo u poruku ministra Delića: "Mi ćemo se dostojanstveno predstaviti i aBd dovesti investitore u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu".

Akta team

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti