Vlada USK prvi put izdvojila preko 3 miliona KM za privredne poticaje

16.12.2021. 13:16 / Izvor: Akta.ba
Vlada USK

Foto: RTV USK

Vlada USK realizuje program Program poticaja razvoja male privrede za 2021. godinu koji je vrijedan više od 3 miliona KM.

Vlada USK realizuje program Program poticaja razvoja male privrede za 2021. godinu koji je vrijedan više od 3 miliona KM. Za ovaj program je prvobitno bilo predviđeno 1.9 miliona KM, ali zbog velikog interesa privrednika povećan je za još 1.6 miliona KM. 

"Izvršili smo preraspodjelu kada smo vidjeli da imamo povećan interes privrednika koji su se javili na Javni poziv. Ispunili smo sve zahtjeve privrednika i obezbijedili dodatna sredstva", kazao je za naš portal Nisvet Jusić, dopredsjedavajući u Skuštini USK.

Prvi veći program podrške privredi USK

Kako je kazao naš sagovornik ovo je prvi put da se u USK realizuje ovakav program podrške privredi.

"USK kanton do ove godine nije imao praksu ovakvog djelovanja prema privrednicima. Ministarstvo privrede nije ni izdvajalo sredstva za ovu namjenu. Najveći pojedinačni iznos bio je 180 000 KM. Ove godine smo budžetom planirali 1.9 miliona, a onda smo zbog prevelikog interesa raspodjelom dodali još 1.6 miliona KM", naglasio je Jusić.

Program realizuju Ministarstvo privrede USK u suradnji sa Vladom, Privrednom komorom USK i Obrtničkom komorom USK.

"Ministrica privrede, Samra Mehić je sa svojim timom pripremila dobar program u koji su bile uključene Privredna komora USK i Obrtnička komora USK. Po prvi put su ove dvije komore uključene u sve procese ovog programa kao što su aktivnosti kreiranja programa, prezentacija programa, obilazak privrednika na terenu i sve ostalo. Zaista, imamo fantastičnu saradnju", istakao je dopredsjedavajući u skupštini USK.

Nakon što je program definisan predstavnici Komora su obišli svaku Općinu prezentirali privrednicima Program te zvali knjigovođe kako bi im objasnili na koji način da prikupe dokumentaciju za obrtnike i privrednike.

"Napor koji smo svi zajedno uložili obilazeći Općine i razgovarajući sa privrednicima dao je dobar rezultat. Imali smo veliki interes za ovaj program, a zainteresovani su čak i oni koji se nisu prijavili ovaj put, jer su bili skeptični. Uvjeren sam da će nam naredni put trebati puno više sredstava s obzirom na to koliko pozitivna klima vlada među obrtnicima. Vraćamo povjerenje, a to je najvažnije", naglasio je Jusić.

Kaže privrednici nisu uopće vjerovali da će ih vlasti obići.

" 'Ovo je prvi put', kazali su nam privrednici tokom obilaska. Nekad ljudima ništa ni ne treba pogotovo ovim velikim privrednim subjektima. Potrebno je samo da neko pokaže interes za njih", kaže Nisvet.

Veliki broj privrednika u USK je usmjeren na izvoz što govori o njihovom kvalitetu, ali i dobroj iskorištenosti geografske lokacije. Onima koji tek planiraju da se počnu baviti izvozom Vlada želi olakšati kroz ovaj Program.

"Želimo da pognemo malim obrtnicima koji su zainteresovani za izvoz, a ne snalaze se dobro oko procedura", pojašnjava Jusić.

Nisvet Jusić, dopredsjedavajući u Skupštini USK

Četiri mjere programa

Različita je namjena sredstava koja su privrednici dobili kroz Program poticaja za razvoj male privrede. Tačnije zastupljene su četiri mjere jačanje konkurentnosti, podrška tradicionalnim zanatima, podrška novoosnovanim biznisima male privrede i subvencija kamate za one koji žele da podižu veće kredite.

"Za jačanje konkurentnosti je bio najveći interes, a uslov je bio da više od 50% sredstva koja dobiju od kantona moraju uložiti u nabavku mašina, opreme odnosno onoga što je njima za povećanje konkurentnosti najvažnije. Najveći dio njih je upravo nabavio mašine koje ih čine konkurentnim na tržištu u smislu brzine i kvaliteta proizvoda", pojasnio je Nisvet.

Zanati su mogli nabaviti opremu i repromaterijal, a novoosnovani su mogli refundirati troškove osnivanja. Veliki interes privrednici su pokazali i za kredite za koje će biti subvencionirana kamata. Unicredit banka je prošla na Javnom pozivu i radi na ovom projektu. 

"Koliko god da je bilo lijepo obilaziti i dobiti pozitivne impresije moram naglasiti da je vrlo zahtjevno to sve provesti. Najteže je nešto uraditi prvi put. Moram spomenuti i dobru saradnju sa ministricom Mehić koja radi fantastičan posao kao rukovodilac. Kada nešto preuzme to zaista marljivo i odgovorno realizira. Uspjela je staviti u funkciju sve svoje zaposlenike u Ministarstvu privrede i ako ih nema previše. Marljivo rade, a moj je posaoje da  kroz politički dio dođemo do sredstava kroz budžet. Djelujemo kao tim i zaista smo zadovoljni", kazao je i dodao:

"Sa 180 000 na 3 miliona nije zaista malo. Naš budžet nije toliko izdašan kao kod nekih drugih kantona tako da je ovo zaista mnogo. U narednoj godini planiramo još i više".

Riješiti rad na crno i olakšati registraciju onima koji već rade

Tokom obilasku privrednika saznali su da subjekte male privrede najviše zanima kako riješiti problem rada na crno. Tačnije, zanima ih kako podstaći one koji jos uvijek nisu u sistemu da se registruju.

"Razmišljamo kako povećati otvaranje još većeg broja obrta. Cilj nam je da se registruju ljudi koji se već bave ovim poslom", istako je Jusić.

Kada se sumiraju rezultati napraviće analizu onoga za šta su privrednici utrošili sredstva. Između ostalog, oni koji potiču konkurentnost imaju obavezu da uposle nove ljude, pa će se analizirati koliko je uposleno ljudi.

"Jedna italijanska firma koja posluje na području USK nam je čak predložila da  povećamo porez na dobit, a smanjimo doprinose. Tako bi se povećale plate radnicima i smanjio odlazak radnika iz BiH", zaključio je.

Do sada su predstavnici Vlade USK i komora obišli privrednike u Bihaću, Cazinu, Bosankoj Krupi, Bužimu, a naredni grad je Sanski Most.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti