Ahmet Egrlić: Sljedeća godina predstavlja historijsku šansu za BiH

22.12.2021. 11:49 / Izvor: Akta.ba
vtk prijem

Predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić dao je kratki osvrt na 2021. godinu i sve izazove koje je ona nosila.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je i ove godine tradicionalni novogodišnji prijem i druženje sa predstavnicima medija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Ahmet Egrlić je najprije pozdravio sve prisutne i zahvalio se na uspješnoj saradnji i podršci bh. privredi i Komori kroz sve ove godine.

Naglasio je kako su mediji važan segment svakog društva i privrede, posebno kada se govori o promociji i poboljšanju poslovnog ambijenta, te kazao kako će VKT BiH i dalje biti otvorena za svaki vid komunikacije i pružanja informacija u interesu javnosti.

Uz kratki osvrt na 2021. godinu i sve izazove koje je ona nosila, predsjednik je predstavnike medija upoznao i sa planovima i aktivnostima Komore u narednoj 2022. godini, te im na kraju uputio iskrene čestitke i lijepe želje za predstojeće praznike i Novu 2022. godinu.

"Ova godina će biti pozitivno okončana, rast izvoza je oko 29 posto u odnosu na 11 mjeseci prošle godine. Rast izvoza je veći čak i od rekordne 2019. godine i u apsolutnom iznosu je oko 3,3 milijarde KM. Za rast izvoza uglavnom je zaslužna povećana potražnja sa jedne strane u EU, našem ključnom tržištu, a sa druge strane poremećeni lanci snabdijevanja, tako da su robe sa Dalekog istoka postale preskupe. Transport brodovima je porastao za oko pet puta u predhodnih nekoliko godina, tako da to Balkan stavlja u jednu centralnu poziciju kada je riječ o lancima snabdijevanja", naveo je Egrlić.

Smatra da ova i sljedećih nekoliko godina predstavljaju jednu od historijskih šansi za BiH ukoliko bi se kroz rasterećenja privrede, kroz podizanje konkurentnosti i poticaje u otvaranju novih kapaciteta, moglo doći u situaciju da BiH razvije svoju ekonomiju na jedan viši nivo.

"Nažalost, poznato je kakvo je stanje u zemlji i ja se nadam da će političari uz podršku međunarodne zajednice uspjeti prevazići razlike u stavovima i da će se posvetiti i u fokus staviti ekonomiju BiH jer to je nešto od čega svi živimo. Bez ekonomije neće biti ni ljudi, a činjenica je da mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu i pronalaze radna mjesta širom Evrope, posebno u Austriji i Njemačkoj. Ako nastavimo ovim tempom i dopustimo da nam odlaze mladi ljudi, postavit će se pitanje za šta će se političari boriti i da li će ta borba imati ikakvog efekta", poručio je Egrlić.

Pored svega, nada se da će naredna godina imati trend rasta. 

"Već vidimo najave za nove dodatne ugovore koje kupci iz inostranstva nude našim proizvođačima i mislimo da će se u tom smislu nastaviti rast izvoza. On će do kraja godine biti oko 14 milijardi KM što je zaista rekord i nije se desio u proteklih 20 godina. Taj rast izvoza nam ne smije davati previše optimizma jer je to u globalnim konstelacijama još uvijek nedovoljno i nije nešto što nas može zadovoljiti", naglasio je on.

Osvrnuo se i na imidž Bosne i Hercegovine i koliko je on narušio odnose sa investitorima, koliko je njih koji su obustavili proces odluka da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

"Poznato je koliko su naše robe kvalitetnije od imidža BiH i koliko je poslovna zajednica bolji dio države nego što je to politika", zaključio je predsjednik VTK BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti