zdravstvene markice

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Distribuirane zdravstvene markice u ZDK-u za 2022. po cijeni od 20 KM

Kupovina zdravstvene markice je dobrovoljna, ali je u interesu osiguranika.

23.12.2021. 10:15 / Izvor: Fena

"Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), u sklopu projekta "Kupi markicu - ne plaćaj participaciju", odštampao je zdravstvene markice za 2022. godine, koje će zdravstvenim osiguranicima tog kantona biti dostupne već 3. januara", najavio je direktor te ustanove Omer Škaljo.

Markice su već i distribuirane u svih 12 poslovnica ZZOZDK, a osiguranici će je moći kupiti već prvog radnog dana naredne godine.  

"Pozivamo sva osigurana lica na području ZDK-a, koja žele da ostvare određene benefite, da se prijave i kupe zdravstvenu markicu, čija će cijena ostati nepromijenjena - 20 KM. Markica našim osiguranicima omogućava uštedu vremena i novca prilikom posjete zdravstvenim ustanovama, jer su oslobođeni plaćanja participacije i recepata za lijekove", naveo je Škaljo.

Kupovina zdravstvene markice je dobrovoljna, ali je u interesu osiguranika, koji su s markicom oslobođeni participacije u skladu s Odlukom o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite u ZDK-u.

"Osiguranici koji ne kupe markice, plaćat će participaciju, u skladu sa spomenutom odlukom. Markica vrijedi godinu dana od dana kupnje, a naši je osiguranici mogu kupiti sve do 31. marta", napominje Škaljo.

Osiguranici koji na šalterima BH Pošte ili poslovnih banaka izvrše uplatu za kupnju markice, dužni su s uplatnicom i zdravstvenom knjižicom doći u matičnu poslovnicu ZZOZDK.

"Novac od markica vraća se zdravstvenim ustanovama kako bi kvalitetnije i efikasnije mogle raditi svoj dio posla. Ove smo godine, po tom osnovu, uprihodili oko million KM, što znači da smo prodali 50.000 markica. Cijenimo da će i ove godine, otprilike, biti prodano oko 50.000 zdravstvenih markica", ističe Škaljo.

ZZOZDK, zaključno s novembrom, ove godine ima oko 326.000 zdravstvenih osiguranika, a što je manje za 1,5 posto osiguranika nego 2020. godine.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti