Potpisan Memorandum između Vlade, Skupštine i Gospodarske komore Brčkog

24.12.2021. 07:52 / Izvor: Akta.ba
memorandum brčko

U Gradskoj vijećnici u četvrtak je potpisan Memorandum o suradnji između Vlade Brčko distrikta, Skupštine Brčko distrikta i Gospodarske komore Brčko distrikta BiH.

U Gradskoj vijećnici u četvrtak je potpisan Memorandum o suradnji između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupštine Brčko distrikta BiH i Gospodarske komore Brčko distrikta BiH, kojim su regulirana međusobna prava i obveze, strateška uloga i pravci zajedničkog djelovanja partnera u oblasti stvaranja konkurentnijeg gospodarstva Brčko distrikta BiH.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i predsjednik Gospodarske komore Dragan Đukić.

Kako je kazao gradonačelnik Kadrić, ovim memorandumom je formalizirana suradnja Vlade i Skupštine Brčko distrikta s Gospodarskom komorom, te predstavlja potvrdu konkretnog i zdravog partnerskog odnosa poslovne zajednice i institucija Distrikta.

"Vlada Brčko distrikta predano radi na tome da omogući Gospodarskoj komori da, putem svojih organa, može animirati ulagače, bilo da se radi o domaćim ili ulagačima koji nisu iz naše lokalne zajednice, kako bismo mogli dodatno poboljšati gospodarsko ulaganje kao i podizanje standarda života i zapošljavanja na području Distrikta", rekao je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma, čime se naglašava unapređenje dijaloga javnih vlasti i gospodarstva Brčko distrikta.

"Imamo zajednički cilj, a to je unapređenje poslovnog ambijenta, zadržavanje i povećanje radnih mjesta na prostoru Distrikta Brčko i kroz ovaj memorandum smo potvrdili da smo partneri u ovom procesu", kazao je Milić.

Kada je u pitanju Skupština, on je pojasnio da to znači da će sve propise donositi u komunikaciji, prethodno pripremajući te akte zajedno s Gospodarskom komorom.

Gospodarska komora u četvrtak je predstavila i projekat na kojem radi, pod nazivom "Help Desk for business entities", u okviru programa "EU 4 Business Recovery", a kojeg financiraju Europska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke.

"Ovaj projekat se realizira preko Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ), Međunarodne organizacije rada (ILO) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i mi smo ga dobili preko GIZ-a kako bismo ga implementirali na području Brčko distrikta, a odnosi se na pružanje pomoći gospodarstvenicima da savladaju poteškoće prouzrokovane pandemijom koronavirusa", istaknuo je predsjednik Gospodarske komore Dragan Đukić.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom koju imaju s predstavnicima institucija Brčko distrikta, ističući kako treba težiti da poboljšanju poslovnog ambijenta i stvaranja uvjeta za privređivanje i otvaranje novih radnih mjesta, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti