Objavljene nove preporuke za imunizaciju booster dozama

25.12.2021. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Vakcinacija

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo objavljuje nove preporuke Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH o booster dozama.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo objavljuje nove preporuke Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH o booster dozama.

Prema njima, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale COVID-19. Osobe koje su preboljele COVID-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze.

Prioritet za booster dozu su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične grupe. Krizni štab Ministarstva zdravstva KS upozorava na obavezno vakcinisanje ovom dozom svih zdravstvenih radnika koji dolaze u kontakt sa pacijentima.

Kao booster dozu može se primiti ista ili različita vrsta vakcine u odnosu na prve dvije doze.

Zemlje u Europi bilježe sve veći broj slučajeva COVID-19, kao i povećanje stope hospitalizacije, uzrokovane širenjem omikron varijante koronavirusa.

Vakcine nastavljaju sprečavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva sve one koji još nisu da obave svoju vakcinaciju na bilo kojem punktu u domovima zdravlja KS. Također, svoju vakcinaciju mogu obaviti i ovog vikenda u Importanne Shopping Centru, od 10 do 15 sati. Na raspolaganju će im biti vakcine Pfizer, Moderna i Sinopharm za prvu, drugu ili treću dozu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti