Hadžiomerović: Skuplja struja ugrozila bi JP "Sarajevo" i prekinula rad "Žičare"

29.12.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Trebevićka žičara

Vršilac dužnosti direktora JP "Sarajevo" Bakir Hadžiomerović upozorio je da bi moguće poskupljenje električne energije ugrozilo poslovanje tog preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora JP "Sarajevo" Bakir Hadžiomerović upozorio je da bi moguće poskupljenje električne energije ugrozilo poslovanje tog preduzeća, ali bi bilo opasno i za cjelokupnu privredu u Federaciji BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, JP "Sarajevo d.o.o", koje upravlja "Trebevićkom žičarom" i "Vijećnicom", dobilo je iz JP ‘Elektroprivreda BiH’ ponudu ugovora o snabdijevanju električnom energijom za 2022. godinu, po novom cjenovniku.

Preciziraju da 'ponuda za snabdijevanje električnom energijom, za period 01.01.2022.- 31.12.2022. godine iznosi 0,3880 za višu tarifu odnosno 0,2600 za nižu tarifu što procentualno iznosi više od 300 posto u odnosu na aktuelni ugovor iz 2021. godine'.

"Ako se novi cjenovnik realizira u praksi upozoravamo da će poslovanje JP Sarajevo biti definitivno i nepovratno ugroženo, uzrokovat će i prekid rada ‘Trebevićke žičare’, nemogućnost održavanja objekta Vijećnica i ostalih objekata iz nadležnosti Društva. Slijedom toga, ugrožena bi bila i egzistencija zaposlenika JP Sarajevo te njihovih porodica, redovna isplata plata i uplata doprinosa. Ponuda iz Elektroprivrede BiH je štetna i objektivno opasna za cjelokupnu „federalnu“ privredu. Vjerujemo stoga da će izvršna i zakonodavna vlast u FBiH hitno poduzeti adekvatne mjere za saniranje zatečene situacije", navodi se u saopćenju za javnost JP Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti