Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Parlament FBiH ograničio poskupljenje struje

31.12.2021. 07:40 / Izvor: Fena
Parlament FBiH

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH donesen je Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH kojim se ograničava poskupljenje struje na maksimalno 20 posto.

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH donesen je Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim se ograničava poskupljenje struje na maksimalno 20 posto. 

Iako je prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio ranije, a jučer i Dom naroda, nije dosad mogao stupiti na snagu bez usaglašavanja jer je juče u Domu naroda odobren sa dodatnim amandmanom. Zbog toga se Predstavnički dom morao sastati ponovo i učinio je to sinoć prihvativši takođe navedeni amandman, odnosno usaglasivši konačni tekst zakona.

Taj amandman nalaže da federalna vlada mora intervenisati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijedlog u prvobitnom tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Uslovi za objavljivanje stekli su se usaglašavanjem teksta ovog zakona na sinoćnoj vanrednoj online sjednici Predstavničkog doma federalnog parlamenta.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a prihvaćeni amandman u Domu naroda, koji je napravio razliku u tekstovima, predložili su juče delegati Elmedin Konaković i Aner Žuljević.

Sinoć je u Predstavničkom domu je uz Zakon usvojen i zaključak da federalna vlada, po isteku prva tri mjeseca iduće godine, sačini analizu efekata posebne odluke o ograničavanju rasta cijena struje za privredu i upozna s tim parlament.

Predlagan je i zaključak da Vlada osigura u budžetu FBiH za 2022. novac za podršku za dva elektroprivredna preduzeća u FBiH ako Zakon s usvojenim amandmanom proizvede kod njih gubitke, ali zastupnici nisu dali većinu glasova za taj prijedlog.

Zakon može stupiti na snagu po objavi u "Službenim novinama".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti