Sa bh. tržišta povučena dva modela roštilja i laserski pokazivač

31.12.2021. 08:46 / Izvor: SRNA
Roštilj

Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučena su dva sklopiva roštilja od 60 i 65 centimetara zbog rizika od požara i opekotina, kao i laserski pokazivač koji predstavlja rizik od povrede oka.

Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučena su dva sklopiva roštilja od 60 i 65 centimetara zbog rizika od požara i opekotina, kao i laserski pokazivač koji predstavlja rizik od povrede oka, a njihovim kupcima se preporučuje da ih prestanu koristiti i vrate u trgovinu maloprodaje.

Riječ je o roštiljima marke "BABALE", modeli "A 277" i "A 278" porijeklom iz Kine, koji ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 1860-1+A1:2019, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Roštilji predstavljaju rizik od požara i opekotina, jer prilikom upotrebe može doći do prevrtanja i ispadanja sadržaja iz odjeljka za gorivo, a proizvodi ne sadrže potrebna upozorenja i informacije za korisnike.

Laserski pokazivač, koma je nepoznata zemlja porijekla, model i uvoznik, predstavlja rizik od povrede oka i oštećenja vida jer spada u klasu "3B", a proizvod ne sadrži potrebna upozorenja i informacije za korisnike propisane u standardu BAS EN 60825-1:2016.

Iz Agencije je navedeno da su poslovni subjekti preduzeli mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i njihovo uništavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti