Ostaje li obrtnik bez finansijskog poticaja ukoliko radnik da otkaz?

11.01.2022. 11:26 / Izvor: Akta.ba
poticaj obrtnicima

Cilj raspodjele finansijske pomoći je bio očuvanje radnih mjesta, ali kada govorimo o istoj, redakciji portala Akta javili su se pojedini obrti koji nisu bili zadovoljni konačnom rang listom sa koje su skinuti jer je jedan radnik dao otkaz.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je nedavno konačnu listu za dodjelu finansijske pomoći obrtnicima s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19.

Cilj raspodjele finansijske pomoći je bio očuvanje radnih mjesta, ali kada govorimo o istoj, redakciji portala Akta javili su se pojedini obrti koji nisu bili zadovoljni konačnom rang listom sa koje su skinuti jer je jedan radnik dao otkaz.

"Bili smo na preliminarnom spisku i sve ok. U zadnji momenat nas skinuli jer je jedan uposlenik otišao baš 31.07 i tada ostajemo bez poticaja iako još ostaje 5 uposlenika. Na konačnoj listi nije ostavljena mogućnost žalbe nikom", kazali su iz Obrtničke radnje Salon ljepote Foto Depil & Estetic studio Laiq Teuta Sarajevo.

Njih je zanimalo da ukoliko bi dokazali da nije poslodavac taj koji je dao otkaz radniku, već ga je on sam dao, da li bi tada ostvarili pravo na finansijsku pomoć. 


Glavni cilj finansijske pomoći

Portal Akta je kontaktirao i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u vezi ovog pitanja, oni su nam pojasnili zbog čega se ovaj ali i drugi slični obrti nisu našli na konačnoj listi dobitnika za finansijsku pomoć, kao i zbog čega se nakon konačne rang liste ne ostavlja mogućnost žalbi i prigovora. 

"Cilj dodjele finansijske pomoći korisnicima po ovoj Uredbi je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti  u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19. Obzirom da se radi o jednom od glavnih ciljeva koji se hoće postići ovom Uredbom izuzetaka nema, znači svi oni koji su imali pad zaposlenih iz bilo kojih razloga, nisu ostvarili pravo na finansijsku pomoć", pojasnili su iz ministarstva. 

Također su objasnili da je proces formiranja konačne liste korisnika trajao više od mjesec dana, gdje su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti imale priliku ažurirati podatke na Poreznoj upravi FBiH, a ukoliko to nisu uspjeli imali su mogućnost podnošenja prigovora. 

"Nakon proteka roka za prigovore i upoređivanja broja zaposlenih na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH u skladu sa članom 7. stav 1. tačkom e) Uredbe, Vlada Federacije BiH je usvojila konačnu listu korisnika finansijske pomoći dana 23.12.2021. godine, čime je proces završen i slijedi uplata sredstava korisnicima. Ministarstvo je u obavezi dosljedno poštovati proceduru, koja je regulisana navedenom uredbom, kao i zvanične podatke od nadležnih organa, tako da u ovoj fazi nakon objave konačne liste ne može razmatrati niti uvažiti pojedinačne primjedbe i žalbe, ma koliko one u nekim slučajevima bile posljedica nekih iznenadnih i nepredvidivih okolnosti nepovoljnih po potencijalnog korisnika sredstava", zaključili su. 

Da podsjetimo, Vlada Federacije BiH donijela je na sjednici 27.10.2021 Uredbu o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH. Uredbom za ove namjene osiguran je iznos od 60 miliona KM, a finansijska sredstva za provedbu ove uredbe su osigurana u Budžetu FBiH za 2021. godinu na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Ukupan iznos finansijske pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti po ovoj uredbi iznosio je maksimalno 30.000 KM.

Uslovi za dobijanje finansijske pomoći

Propisani su i uslovi koje je bilo potrebno ispunjavati kako bi se obrt našao na listi dobitnika finansijske pomoći, između kojih je kako smo imali priliku vidjeti "očuvanje postojećih radnih mjesta"  bio jedan od glavnih uslova ovog poziva.

E.S.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti