Vlada ZDK odobrila potpis novog Kolektivnog ugovora za policijske službenike

13.01.2022. 12:34 / Izvor: Fena
Vlada ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prvom ovogodišnjem zasjedanu, usvojila je i Odluku o davanju saglasnosti za potpis Kolektivnog ugovora za policijske službenike u MUP-u ZDK.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prvom ovogodišnjem zasjedanu, usvojila je i Odluku o davanju saglasnosti za potpis Kolektivnog ugovora za policijske službenike u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, izjavio je za Fenu premijer tog kantona Mirnes Bašić.

Bašić je, usvajanjem ove odluke, dobio ovlaštenje da s reprezentativnim Sindikatom policijskih službenika ZDK i potpiše novi kolektivni ugovor.

"U predviđenom roku i, da tako kažem, normalnim socijalnim dijalogom sa Sindikatom, dogovorili smo sve odredbe novog kolektivnog ugovora. Moram spomenuti da su većina prava i obaveza policijskih službenika definisane Zakonom o policijskim službenicima ZDK, tako da su samo određena prava i obaveze definisane kolektivnim ugovorom.

Mogu reći da, u odnosu na prethodni kolektivni ugovor, nije bilo nekih suštinskih izmjena. Mi smo već usvajanjem budžeta ZDK za 2022. godinu predvidjeli povećanje plaća policijskim službenicima za 10 posto. Odnosno, osnovica plaće uvećana je sa 300 na 330 KM", napominje premijer Bašić.

Novi kolektivni ugovor za policijske službenike, najavljuje Bašić, važit će retroaktivno, od 1. janaura ove godine, pa neće biti "nikakvih pravnih praznina".

Vlada je danas, dodaje, utvrđivala i mišljenje na inicijative koje su podnosile lokalne zajednice ili zastupnici u Skupštini ZDK, jer će na narednoj sjednici Skupštine ZDK biti razmatran i Nacrt Programa rada Skupštine ZDK za 2022. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti