Nova tvornica u Vitezu, plaće neće biti manje nego u Njemačkoj

25.01.2022. 14:25 / Izvor: Akta.ba
vitez derubis

U Poslovnoj zoni 96 općine Vitez za desetak dana počet će s radom tvornica za proizvodnju luksuznih kamp-prikolica Derubis Caravan.

U Poslovnoj zoni 96 općine Vitez za desetak dana počet će s radom tvornica za proizvodnju luksuznih kamp-prikolica Derubis Caravan.

Riječ je o kamp-prikolici dužine sedam i širine 2,4 metra, koja je napravila bum na najvećem svjetskom sajmu kampera i opreme za kampiranje Caravan salon u njemačkom Düsseldorfu.

Radi se o novom proizvodu kompanije Derubis Yachts iz Viteza, koja se proslavila na svjetskom tržištu s luksuznom bh. jahtom Derubis Fly 44, izgrađenom u njihovom brodogradilištu u Vitezu.

Nova tvornica prostire se na 3.000 četvornih metara zatvorenog i isto toliko kvadrata otvorenog prostora, u početku će zapošljavati 30 radnika, a do kraja 2022. trebalo bi se u njoj proizvesti 500 novih luksuznih kamp-prikolica.

Prema riječima Denisa Kraljevića, osnivača i prvog čovjeka Derubisa, više ne mogu ostati mali, ”moramo narasti”.

Kraljević za Oslobođenje govori da će morati obučiti radnike, a ako bude bilo potrebno, zaposlit će i ljude iz inozemstva. Tvrdi da će mladi ljudi, ukoliko se posvete poslu i budu koncentrirani kao kad rade u Njemačkoj, uz rezultate rada kao u Njemačkoj, imati i plaću koja neće biti manja od plaće kakvu bi imali u toj zemlji. To je, veli, način na koji bi se trebao zaustaviti odlazak mladih iz BiH.

"Da smo išli na lokalne sajmove, ostali bismo lokalni. Išli smo na dva najveća sajma na svijetu i to se pokazalo dobrim potezom. Bio je, naravno, to i riskantan potez, ali smo uspjeli", kaže Kraljević.

Za novu tvornicu priča da je napravljena na novim tehnologijama, da "ono što drugi mogu sanjati, mi možemo napraviti".

Luksuzna kamp-prikolica je napravljena iz jednog dijela, iz kalupa. To je preskupa tehnologija da bi se radila u Europi. Puno je ljudskog rada, puno truda za napraviti. Tvornice koje postoje ne mogu dozvoliti sebi da uspore proizvodnju, da rade na ovaj način. Nama ovo osigurava prođu i čini razliku od drugih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti