Grijanje na alternativna goriva povećalo zagađenje zraka u Sarajevu

27.01.2022. 07:31 / Izvor: N1
zagađenje zraka

Nove količine plina, po enormno većoj cijeni nego do sada, već su nabavljene, te je grijanje normalizirano. U isto vrijeme grijanje na alternativna goriva doprinijelo je povećanju aerozagađenja.

Dva dana građani Sarajeva bili su u strahu hoće li ostati bez grijanja. Nove količine plina, po enormno većoj cijeni nego do sada, već su nabavljene, te je grijanje normalizirano. U isto vrijeme grijanje na alternativna goriva doprinijelo je povećanju aerozagađenja.

Umjesto 372 hiljade KM građani Sarajeva za 500 kubika gasa platili su milion i 488 hiljada KM. Nabavka novih količina gasa izazvala je sukob na relaciji Energoinvest – Sarajevogas. Sve to jer je Energoinvest, prema navodima Sarajevogasa, isporučio veće količine ArcellorMitalu.

"To nije otišlo od Sarajevogasa i Toplana kako oni žele da prikažu. Sarajevogas i Toplane su dobile više nego što su naručili na godišnjem nivou i na mjesečnom nivou", kazala je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

U toj stvarnosti građani strepe da li će noć prespavati u hladnim domovima. Na kraju je za nove količine drastično više izdvojeno novca iz budžeta. Sarajevo se ponovo grije na prirodnom plinu. Prethodne dane na alternativnom gorivu.

"To je tragično, to znači da se svako četvrto domaćinstvo u Sarajevu grijalo na mazut koji je izraziti zagađivač. Ugrožene kategorije ne bi trebale biti vani bilo ko ko će se zadržati duže treba smanjiti fizičke aktivnosti na minimum", kazao je Anes Podić, Udruženje Eko akcija.

Zbog zagađenja zraka prijevremeno umre 30 hiljada ljudi godišnje širom Balkana. Nadležni nezainteresovani.

"Trpimo posljedice ne samo sadašnjeg nerada, nego dugogodišnjeg nemara i žmirenja na probleme koji su se trebali rješavati sistemski. Sada treba da priznamo da imamo problem i da se tome strateški opredijelimo. Jedno od rješenja bi bile mjere energetske efikasnosti", kazao je Samir Lemeš, Eko forum Zenica.

Te mjere, kažu nadležni, postoje. Javni pozivi za sufinansiranje mjera suzbijanja aerozagađenja objavljuju se svake godine. U tome prednjače Sarajevo i Tuzla.

Da biste se prijavili na ove javne pozive potrebno vam je puno papirologije. Potrebna je potvrda o prebivalištu. Također, i ovjerena izjava da ste saglasni da Elektroprivreda pribavi račune, a neophodan je i zemljoknjižni izvadak ne stariji od 6 mjeseci. Kao i izjava podnosioca prijave da će se prijaviti na javni poziv u roku od 24 mjeseca. A tu su i brojni obrasci. Tek tada ste spremni da se prijavite na javni poziv.

U drugim zemljama znatno drugačije:

"Makedonija je odličan primjer, oni su prije par godina godina pokrenuli program zamjene peći i bilo je dovoljno da donesete potvrdu od ovlaštenog otpada da ste predali staru peć i vi biste dobili vaučer za toplotnu pumpu ili za novu certificiranu peć", kazao je Podić.

Nadležni samo deklarativno žele suzbiti aerozagađenje, a u stvarnosti, kažu ekolozi, ne rade ništa. Rezultat je strah građana da li će ostati u hladnim domovima, dok ih vani čeka tihi ubica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti