Eko igračke od kukuruznog skroba – razvojna šansa ili mit

27.01.2022. 12:35 / Izvor: Akta.ba
eko igračke

"KP Production" novi je bh. brend koji se bavi proizvodnjom didaktičkih igračaka za djecu – ali, ne uobičajenih.

Moderni način života kakav živimo čini se da donosi štete koliko i koristi, ako ne i više. Posljednjih decenija prekomjerna upotreba plastike u svim industrijskim sektorima, ali i u svakodnevnici pojedinca dovela je do gomilanja plastičnog otpada. S obzirom da je potrebno više od 400 godina da se plastika u okolišu razgradi, većina još uvijek postoji u nekom obliku. Velike količine odložene plastike dovele su do narušavanja biodiverziteta ugrožavajući opstanak mnogih vrsta i tako poremetile prirodnu ravnotežu na planeti. Prema procjenama u okeanima se već nalazi više od 150 miliona tona plastike, a novih 8 miliona tona dospije u okeane svake godine. Pod direktnim utjecajem ove vrste zagađenja je i sam čovjek.

"Ako ne promijenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u okeanima će biti više plastike nego ribe", upozorio je svojevremeno Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Evropske komisije.

Ohrabrujuća činjenica jeste da ovaj problem više nije ignorisan. 2018. godine Evropska unija donosi Strategiju za plastiku u cirkularnoj ekonomiji koja daje jasne upute za smanjenje plastike u industrijskim sektorima. Godinu dana kasnije izlazi, najbrže ikad u historiji EU izglasana i jednoglasno usvojena, Direktiva o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš koja promovira prelazak na cirkularnu ekonomiju s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Danas, model cirkularne ekonomije više nije apsolutna nepoznanica ni u slabije razvijenim zemljama poput Srbije i Bosne i Hercegovine, kao ni njen temeljni dio - koncept nula otpada. Jedna od domaćih inicijativa koja ima za cilj postavljanje temelja za sistemsku tranziciju lokalnih zajednica ka konceptu nula otpada je projekat Opštine sa nula otpada koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Projektne aktivnosti sprovode se u šest pilot opština u Srbiji i BiH: Visoko, Ilijaš, Sarajevo Centar, Bajina Bašta, Vladimirci i Krupanj. Kroz projekat ove opštine će ojačati svoje kapacitete u sistemu upravljanja otpadom, te postati pozitivni primjeri održivog upravljanja otpadom u regiji.

U svrhu jačanja javne svijesti o principima koncepta nula otpada i cirkularne ekonomije, u okviru projekta se provodi kampanja „zero – waste priča“ koja ima za cilj promovisati primjere dobrih praksi održivog poslovanja u prekograničnom području. Jednu takvu priču pronašli smo u Tešnju, bosanskohercegovačkom gradu koji je poznat kao rasadnik dobrih poslovnih ideja, a ova se tiče upravo prekomjerne potrošnje plastike.

"KP Production" novi je bh. brend koji se bavi proizvodnjom didaktičkih igračaka za djecu – ali, ne uobičajenih. Od mnoštva proizvoda napravljenih od plastike koje svakodnevno nalazimo na tržištu, dječije igračke imaju jedan od najkraćih životnih vijekova. Zabrinjavajuća je činjenica da je 90% igračaka napravljeno od plastike, a da većina njih „nadživi“ dječiji interes, te postaju ozbiljan izvor zagađenja. Mladi poduzetnik Kenan Piro pokrenuo je start-up kompaniju "KP Production" koja se bavi proizvodnjom didaktičkih igračaka napravljenih od biorazgradive plastike.

Kenana smo pitali kada se javila ideja o pokretanju vlastitog biznisa i na čemu se u osnovi zasniva proizvodnja ovakvih igračaka?

kenan piro

"U septembru 2021. godine smo zvanično počeli sa radom kao kompanija i realizovali naše prve prototipe bio - igračaka. Kada smo kod ideje ona se javila i ranije ali je bilo potrebno vrijeme kako bismo mogli uraditi potrebna istraživanja, saznati malo više detalja o samom materijalu i razraditi plan za sve ono što smo imali namjeru uraditi u budućnosti".

Na pitanje kakve su to zapravo sirovine koje koriste za proizvodnju igračaka i šta ga je motiviralo da poslovanje bazira upravo na idejama održivosti i zaštite okoliša, Kenan objašnjava da koriste zdravu organsku plastiku koja se dobiva od šećerne trske, kukuruznog škroba, soje i dr.

"Ono što karakteriše ovaj materijal jeste to da je potpuno razgradiv. Također, potrudili smo se da i ambalaža odgovara našoj ideji te da prati ono što je zacrtano kao cilj - biorazgradive, kvalitetne netoksične igračke. Motivacija za korištenje ekološki prihvatljivih materijala proističe prvenstveno iz želje da sačuvamo zdravlje naših najmlađih, ali i prirodna bogatstva naše zemlje", navodi.

S obzirom da svako poslovanje zahtjeva profitabilnost da bi bilo samoodrživo, Kenan smatra da je za ekonomski isplativo poslovanje važna prvenstveno originalna ideja.

"Uz ideju ide i ambicija koja nosi želju za uspjehom, a da bi bili uspješni važno je truditi se ugraditi najviši nivo kvaliteta u svaki proizvod, ali i cijelo poslovanje, te pružiti najbolje usluge. Kvalitet je taj koji će uvijek biti prepoznat i okarakterisan kao najjači adut koji neko poslovanje ima. A, kada smo kod ideje bioplastičnih igračaka, ja mislim da naše vrijeme tek dolazi i da će se trud isplatiti."

Nismo mogli zaobići pitanje o konceptu nula otpada, pa smo Kenana pitali da li je upoznat sa principima nula otpada i svrhom projekta Opštine sa nula otpada.

"Kažu da se na velika putovanja ne ide sam, da je najbolje povesti nekoga ko je sličnih stavova ili životnih ideala pa evo, meni je drago što ne putujem sam i što sam prepoznat od strane ovakvog projekta", poručio je.

Eko – igračke se mogu naručiti putem Instagram ili Facebook stranice KP Production.

Projekat Opštine sa nula otpada finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Kroz primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija). Projektom se nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Implementacija je započela 1. marta 2021. godine, a trajat će 24 mjeseca. Tijelo za ugovaranje projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije (CFCU). Ukupni budžet projekta je 413.608,44 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila 351.567,17 EUR bespovratnih sredstava.

Uz slogan Brojimo do nula, u okviru projekta je pokrenuta kampanja na društvenim mrežama Facebook i LinkedIn koja ima za cilj jačanje javne svijesti u prekograničnom području.

Intervju sa Kenanom Pirom je realizovan u okviru projekta Opštine sa nula otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti