Covid ambulanta u Goraždu od 1.februara prestaje s radom

28.01.2022. 15:02 / Izvor: Fena
Goražde

"Covid ambulanta Doma zdravlja "dr. Isak Samokovlija" Goražde od 1. februara prestaje s radom", potvrdio je direktor te zdravstvene ustanove Edin Čengić.

"Covid ambulanta Doma zdravlja "dr. Isak Samokovlija" Goražde od 1. februara prestaje s radom", potvrdio je direktor te zdravstvene ustanove Edin Čengić.

Naglasio je da će svi pacijenti, uključujući i one koji imaju Covid infekciju, zdravstvene usluge moći dobiti u svojim matičnim porodičnim ambulantama. Dodao je da se na ovaj korak ustanova odlučila zbog svakodnevnog velikog broja novozaraženih osoba čije su kliničke slike u većini slučajeva relativno blage.

"Drugi razlog je velika preopterećenost i velike gužve u Covid ambulanti kao i sama činjenica da smo shvatili da je Covid ambulanta svoj primarni razlog zbog kojeg je i otvorena, iscrpila. Podsjećanja radi, Covid ambulantu smo otvorili na našu inicijativu 10. aprila 2020. godine na početku pandemije i to nije bilo ničim propisano, jer se dešavalo da kada naši uposlenici na radnom mjestu dođu u kontakt s osobama za koje se ispostavi da su zaražene, tada su pravila bila da se ide odmah u izolaciju od 14 dana zbog čega smo u kratkom vremenu gubili veliki broj ljudi", pojasnio je Čengić.

Napomenuo je da će novim načinom rada definitivno biti riješen problem gužvi u dosadašnjoj Covid ambulanti.

"Pacijenti će sada ići u svoje ambulante gdje će se kao i do sada na vratima vršiti trijaža. Pacijenti koji su sumnjivi ili su već došli zbog respiratornih tegoba i visoke temperature će biti uvođeni u čekaonicu onda kada u njoj nema drugih pacijenata i obratno, pacijenti koji su došli zbog drugog razloga, bit će uvođeni u čekaonicu onda kada u njoj nema sumnjivih Covid pacijenata. Tako neće biti šanse da se sretnu u čekaonici", istakao je on.

Naglasio je da su kriznim planom detaljno propisane mjere kojih će se uposlenici pridržavati uz napomenu da novi način rada omogućava da se sve ambulante kadrovski pojačaju. Osoblje sadašnje Covid ambulante bit će raspoređeno po drugim ambulantama gdje će u svakoj gradskoj raditi po najmanje dva ljekara - jedan sa sumnjivim pacijentima, a drugi sa svima ostalima.

"Na ovaj način će se brže i efikasnije pružati usluge i pacijentima sa Covidom ili sumnjivim na infekciju i svim drugim pacijentima sa drugim zdravstvenim tegobama.  Rasformiranjem Covid ambulante neće doći do dodatnog opterećenja ostalih ambulanti. Primjerice, u Covid ambulanti u posljednje vrijeme kada je situacija malo teža, imamo oko 200 pregleda dnevno gdje rade dva ljekara u trajaju od 12 sati i oko 300 intervencija. Kada se to rasporedi na pet gradskih ambulanti plus terenske ambulante  sasvim je jasno da se to neće ni osjetiti. Rad će biti mnogo normalniji gdje će svi pacijenti biti zadovoljniji, zdravstveno osoblje će biti manje opterećeno, a samim tim više posvećeno pacijentima", zaključuje direktor goraždanskog Doma zdravlja.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti