Usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZZO USK

31.01.2022. 14:04 / Izvor: Fena
privremeno finansiranje

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su vanrednoj sjednici jednoglasno usvojili Odluku o privremenom finansiranju Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su vanrednoj sjednici jednoglasno usvojili Odluku o privremenom finansiranju Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Time su deblokirana sredstva za funkcioniranje zdravstvenih ustanova, odnosno isplatu zaostalih plata zdravstvenim radnicima.

"Dogovorili smo se da idemo u smjeru promjena, s obzirom na to da je trenutna situacija nedopustiva. Na prvom mjestu moraju biti naši građani i finansijska deblokada Kantona, a naš prvi zajednički korak je upravo glasanje za Odluku o privremenom finansiranju ZZO USK. Naši zdravstveni radnici ni u kom slučaju ne zaslužuju da u ovim okolnostima još uvijek rade bez decembarske plate. Rekla sam, to je naš prvi zajednički korak, a odmah poslije današnje sjednice nastavljamo razgovore i pregovore", izjavila je zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić.

Eventualni novi - manjinski saziv Vlade trebala bi predvoditi Socijaldemokratska partija (SDP), koja u aktuelnom skupštinskom sazivu ima četiri zastupnika.

"Niti u jednom momentu nije bilo dileme hoćemo li podržati odluke o privremenom finansiranju ili prijedloge budžeta. Naš stav je tu od početka poznat i nepromijenjen. Vidjevši trenutni razvoj situacije, koja je zaista vanredna, jučer smo razgovarali sa predstavnicima građanski orijentiranih stranaka i nezavisnim zastupnicima. Mislim da je sastanak bio izuzetno konstruktivan i da je svima jasno kako je najvažnije deblokirati kantona i našim sugrađanima omogućiti da budu plaćeni za svoj rad. Saradnju ćemo ponuditi i dosadašnjim partnerima, prvenstveno Narodnodnom evropskom savezu (NES), ali i svim drugim strankama koje participiraju u Skupštini USK. Jednostavno, neophodno je što prije riješiti problem i omogućiti normalno funkcioniranje Kantona", riječi su predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Halkića (SDP).

Ovakvu opciju ili mogućnost, još prošle sedmice predložilo je devet članova Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), koji će, po njihovim riječima, podržati manjinsku vladu, bez participacije u njoj.

"Nakon što smo jutros čuli za mogućnost formiranja manjinskog saziva Vlade kojeg će predvoditi građanski orijentirane stranke, jednoglasno smo podržali Odluku o privremenom financiranju Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Već duže vremena upozoravamo da su isključivi krivci za političku krizu i financijsku blokadu našeg kantona isključivo premijer Ružnić i njegova politička opcija NES. Već smo ranije najavili tu mogućnost, a danas i potvrđujem da ćemo bez učešća u istoj, podržati eventualni novi saziv Vlade predvođen SDP-om", kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK Jasmin Musić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić je još jednomnaglasio kako je i danas potvrđeno da se sve ovo radi isključivo zbog političkih interesa, odnosno želje za vlašću i pozicijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti