U budžetu KS za 2022. prvi put sredstva za "prevenciju i očuvanje zdravlja građana"

31.01.2022. 15:15 / Izvor: Fena
zdravlje

Na poziciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prvi put su u budžetu KS za 2022.godinu planirana sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM za "Prevenciju, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo".

Na poziciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prvi put su u budžetu KS za 2022.godinu planirana sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM za "Prevenciju, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo".

Skupština KS na sjednici danas razmatra Prijedlog budžeta KS za 2022. godinu, a za zdravstvo KS u budžetu su planirana sredstva iznosu od 16,5 miliona KM.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić, je odgovarajući na zastupnička pitanja, pojasnio da je u budžetu KS planirano i 2,5 miliona KM za projekt prevencije zdravlja građana i programe liječenja, a to je novina u budžetu, jer prije nije bilo takvih projekata.

"Projektom je predviđen skrening program za rak dojke, rak grlića maternice, rak debelog crijeva, odnosno za za karcinome načešćih malignih oboljenja, biološka terapija teških oblika psorijaze, prevencija malignih obiljenja kod djece", rekao je ministar Vranić.

Planirana je i nabavka HPV vakcina za prevenciju nastanka grlića maternice, i to, kako je Vranić rekao, prvi put u KS.

Također planirana je i nabavka pneumokoknih vakcina, prvenstveno za starije od 65 godina.

Do sada su se te vakcine kupovale u slobodnoj prodaji, ali, kako je kazao,  oni ćevpomoću tih programa osigurati dovoljnu količinu vakcina da zaštite naše starije stanovništvo od moguće upale pluća izazvane bakterijskom infekcijom.

Podsjetio je i to da je budžetom predviđena i pomoć za NVO koja okupljanju djecu i i odrasle oboljele od malignih oboljenja, ali putem javnog poziva, uz određene kriterije.

U toku je i realizacija projekta nabavke frižidera i transportnog auta s hladnjakom za potrebe skladištenja vakcina. Pronađena je lokacija na kojoj će biti smještena tzv. hladna soba u kojoj će se skladištiti osjetljivi, ampularni lijekovi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti