Sporno ko će graditi i održavati auto-put kroz Brčko Distrikt

05.02.2022. 09:41 / Izvor: Nezavisne novine
Brčko

Suština problema je u zajedničkoj dionici auto-puta kroz Brčko Distrikt, odnosno ko će ga graditi i održavati.

Predstavnici "Autoputevi RS" i "Autoceste FBiH" održali su sastanak sa zvaničnicima i nadležnima u Brčko Distriktu u vezi sa trasom auto-puta od Beograda do Sarajeva koja prolazi kroz distrikt, međutim konkretan dogovor nije postignut.

Kako Nezavisne novine nezvanično prenose, suština problema je u zajedničkoj dionici auto-puta kroz Brčko Distrikt, odnosno ko će ga graditi i održavati i kojim sredstvima s obzirom na to da sam Distrikt nema novca, ali ni svoje javno preduzeće koje se time bavi.

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko Distrikta, rekao je da bi u narednih 10 do 15 dana mogao biti postignut konačan dogovor o trasi auto-puta Sarajevo - Beograd koja prolazi kroz Brčko Distrikt.

"Zaključak današnjeg sastanka je da ćemo mi temeljem informacija koje su iznijeli predstavnici entitetskih javnih preduzeća "Autoceste FBiH" i "Autoputevi RS" u smislu njihovih predviđanja i očekivanja da se u okviru multikriterijumske analize koju je uradio distrikt Brčko sagledaju još neke mogućnosti i mislim da smo blizu da se postigne jedan političko-stručni kompromis. Očekujem da ćemo u narednih 15 dana doći do stručnog rješenja koje će biti plod kompromisa svih zainteresovanih strana, odnosno Brčko Distrikta i entitetskih javnih preduzeća", rekao je u petak Kadrić za "Nezavisne novine".

I Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta, rekao je da je na sastanku bilo govora o stručnim mišljenjima te da je bio vrlo koristan s obzirom na to da su prisustvovali predstavnici entitetskih javnih preduzeća za puteve, kao i Majkl Skanlan, supervizor za Brčko.

"Nama je to bilo jako korisno ovdje u Brčkom jer smo čuli mišljenja i dogovoreno je da se intenziviraju razgovori narednih dana, kako bismo došli do rješenja za te dvije dionice: pravac istok - zapad i sjever - jug, koji čine dio auto-puta Sarajevo - Beograd, odnosno Banjaluka - Bijeljina", rekao je Milić.

Podsjećanja radi, predstavnici BiH u martu 2021. godine u Turskoj su potpisali Sporazum o izgradnji auto-puta od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva, Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Rače.

Radovi u Srbiji već uveliko traju, međutim u BiH se malo toga radi.

Na nedavno održanom sastanku u Sarajevu, koji je organizovao Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH, dogovoreno je da se stvari ubrzaju i pored činjenice da u BiH postoje brojna otvorena pitanja o tome.

Prvo je sama trasa kroz distrikt Brčko, a zatim i finansiranje jer još niko nije otvoreno izašao sa prijedlogom kako će se isfinansirati taj veliki projekat.

"Supervizor je pozdravio angažman svih učesnika i još jednom istakao kako je važno da vlasti Brčko distrikta ovog mjeseca donesu odluku o ovom pitanju, kako bi se moglo započeti s realizacijom ovog projekta od suštinskog značaja", saopšteno je iz OHR-a nakon sastanka održanog u petak u Brčko Distriktu.

"Donošenje odluke o trasi mreže auto-puta kroz Brčko Distrikt je u nadležnosti vlasti distrikta", navodi se u saopštenju OHR-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti