Održana XI Ministarska konferencija za oblast zdravstva

05.02.2022. 11:19 / Izvor: Akta.ba
covid

Održana XI Ministarska konferencija za oblast zdravstva kao pozitivan iskorak ka uvođenju digitalnih COVID potvrda.

U Sarajevu je u petak održana jedanaesta Ministarska konferencija za oblast zdravstva na kojoj je razgovarano o dosadašnjem radu te su dogovorene aktivnosti za buduće razdoblje.

Težište konferencije je bilo na uvođenju digitalnih COVID potvrda za žitelje BiH sukladno europskim zahtjevima.

S ciljem realiziranja Zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je u okviru svojih nadležnosti identificiralo Agenciju za identifikacijske dokumente – IDDEEA,  za poslove tehničkog održavanja jedinstvene točke razmjene podataka digitalnih COVID potvrda BiH sa Europskom unijom.

Dogovoreno je da će se u idućih sedam dana uspostaviti koordinacijsko tijelo koje će na principu konsenzusa upravljati procesom uspostavljanja, upravljanja i održavanja jedinstvene tačke razmjene podataka za Bosnu i Hercegovinu te će pripremiti protokol o implementaciji.

Koordinacijsko tijelo čine nadležne institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova će organizirati sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija na kojem će im biti predstavljena tehnička rješenja.

Na ministarskoj konferenciji također je razmatrana i prihvaćena informacija o realizaciji COVAX ugovora i konstatirano je da dosadašnja realizacija sa GAVI-jem nije zadovoljavajuća, te je potrebno pripremiti zajedničku platformu za pregovore sa GAVI-em o daljnjoj suradnji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti