Zračna luka u Mostaru pregovara s Air Dolomitima i WizzAirom

07.02.2022. 08:34 / Izvor: Večernji List
 Air Dolomit

Lokalne vlasti u Mostaru razgovarale su s avioprijevoznicima Air Dolomiti i Wizz Air o potencijalnom uvođenju letova ovog ljeta.

Lokalne vlasti u Mostaru razgovarale su s avioprijevoznicima Air Dolomiti i Wizz Air o potencijalnom uvođenju letova ovog ljeta. 

Vjeruje se da je postignut načelni dogovor s dva prijevoznika koji bi rezultirao njihovim dolaskom ako grad da subvencije, javlja Ex-Yu Aviation. 

Hercegovačko-neretvanski kanton dao je nešto više od osam miliona KM za razvoj Zračne luke Mostar, a početni milion KM uplaćen je ove sedmice. Sredstva će omogućiti gradu da stimulira dva prijevoznika. Kanton će platiti dodatni milion kasnije ove godine, s tim da će još dva miliona KM biti osigurano 2023., odnosno 2024. godine. 

Air Dolomiti je talijanski regionalni prijevoznik i podružnica Lufthanse s glavnim čvorištima Frankfurt i München. Aviokompanija je ranije izrazila interes za opsluživanje regije preko Ljubljane i može se pohvaliti flotom od petnaest Embraerovih aviona. S druge strane, Wizz Air ima baze u Sarajevu i Tuzli, a također održava operacije iz Banja Luke. 

Lokalne vlasti u Mostaru već su sklopile ugovor s Eurowingsom o vraćanju sezonskog poslovanja iz Dusseldorfa 30. juna, koji će trajati do kraja augusta. Prijevoznik će također dobiti naknadu za letove. 

Zračna luka Mostar se proteklih godina trudila privući kupce i teško je pogođena pandemijom koronavirusa. Njegov glavni izvor prometa - europski čarteri koje služe vjerskim hodočasnicima - gotovo je izbrisan. U 2021. zračna luka je opslužila samo 1.940 putnika. 

- Potpuno operativna zračna luka je od strateškog interesa. U proteklih šest mjeseci vrijedno smo radili na pregovorima o novim rutama koje su potrebne za povezivanje Mostara s europskim destinacijama. Funkcionalna zračna luka omogućit će nam da u potpunosti iskoristimo prednosti našeg geografskog položaja", rekao je nedavno gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti