Poskupljenje prijevoza i robe na pomolu, institucije ne reaguju

07.02.2022. 10:55 / Izvor: Akta.ba
poskupljenje prijevoza

"Prijevoznici koji već do sada nisu išli u povećanje cijena će definitvno morati ići u povećanje cijena prijevoznih usluga", kazao je za Aktu Saudin Parić, potpredsjednik Odbora Udruženja međunarodnih i međuentitetskih drumskih prijevoznika putnika Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH).

"Prijevoznici koji već do sada nisu išli u povećanje cijena će definitvno morati ići u povećanje cijena prijevoznih usluga", kazao je za Aktu Saudin Parić, potpredsjednik Odbora Udruženja međunarodnih i međuentitetskih drumskih prijevoznika putnika Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH).

poskupljenje prijevoza

On je pojasnio da su tri osnovna razloga zbog kojih se mora ići u poskupljenje među kojima je i smanjen obim rada.

"Osnovni razlozi zbog kojih će prijevoznici morati povećati cijene su smanjen obim rada, kao i broj prevezenih putnika koji je uzrokovan pandemijom korona virusa. Smanjenje obima rada u prijevozu ne prati paralelno smanjenje svih troškova poslovanja prijevozničkih kompanija, mnogi troškovi poslovanja ostaju prisutni i nakon obustavljanja samog prijevoza. Povećanje cijena goriva, koje je za sobom izazvalo lančanu reakciju poskupljenja svih drugih materijala i roba koji se koriste u transportu (mazivo, gume, rezervni dijlovi, potrošni materijali). Povećanje cijena rada – u svim sektorima dolazi do povećanja plata, tako i u sektoru prijevoza. Prijevoznici suočeni sa nedostatkom kvalitetne radne snage, odnosno kvalitetnih vozača, koji je uzrokovan odlaskom velikog broja vozača na rad u EU. Usljed toga, došlo je i do nedostatka vozača na tržištu rada, a samim time i povećanja primanja vozača, čime su porasli i troškovi obavljanja prijevoza", pojasnio je Parić.

Parić dodaje da će zbog svega navednog prijevoznici izvršiti povećanje cijena usluga, koje će se kretati u rasponu od 10% do 20% u zavisnosti od vrste linije , odnosno prijevoza o kojem se radi, na šta utiče veliki broj parametara u strukturi troškova prijevoza.


Poskupljenje i u Tuzli

I u Tuzli se posljednjih dana razmatralo aktuelno poskupljenje cijena usluga prijevoza "Gradskog i prigradskog saobraćaja DD Tuzla", gdje su iz gradskog vijeća poručili da poskupljenje smatraju neopravdanim i apeluju na GIPS Tuzla da preispitaju svoju odluku.

"Traži se od nadležne službe da predloži gradskom vijeću na zakonu zasnovan i adekvatan model obavljanja javnog prevoza na području grada. Traži se i od resornih službi da razmotre zakonske, finansijske i faktičke mogućnosti osnivanja javnog preduzeća koje će obavljat javni prevoz na području Tuzle, ili mogućnost povjeravanja obavljanja javnog prevoza nekom od javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Tuzla", izjavila je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

poskupljenje prijevoza

Nema odgovora od državnih institucija

Iz kompanije Centrotrans su kazali da prijevoznici čine sve kako bi zadržali postojeće cijene prijevoza, ali s obzirom na rast cijena repromaterijala i goriva to će biti teško održivo bez pomoći državnih institucija.

"Evidentno je da, u zadnjih 5-6 mjeseci, u kontinuitetu rastu cijene repromaterijala, posebno 
cijene goriva. Veliki broj prijevoznika čini sve kako bi zadržali postojeće cijene prijevoza. Nažalost, posebno u vrijeme pandemije Korona virusa, prijevoznici nemaju akumulirane rezerve, te su prinuđeni da se obrate državnim institucijama za pomoć u subvencioniranju dijela rastućih cijena goriva. Međutim, do sada nismo dobili nikakvu pomoć što će sigurno, ukoliko bude nastavljen rast cijena goriva, dovesti do rasta cijena prijevoza u svim vrstama prijevoza putnika", naglasili su iz ove kompanije.

E.S. 




 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti