Vlada TK dala saglasnost na Plan poslovanja tuzlanskog aerodroma za 2022.

09.02.2022. 10:05 / Izvor: Akta.ba
tuzlanski aerodrom

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Plan poslovanja JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" za 2022. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Plan poslovanja JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" za 2022. godinu. Kako se u ovom dokumentu navodi, u tekućoj godini planira se nastavak tehničkog opremanja Aerodroma i kontinuirana edukacija radnika za siguran prihvat i otpremu zrakoplova, putnika, prtljaga i roba, ali i nastavak postepenog povećanja broja zračnih operacija i novih destinacija u zemlje zapadne Evrope i Bliskog Istoka.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade TK, planiran je također i završetak onih projekata koji nisu okončani tokom 2021. godine, a to su prije svih stavljanje u funkciju osvjetljenja piste u projektovanoj dužini od 900m, tehnički prijem zgrade putničkog terminala, izgradnja trećeg GATE-a, kao i carinskog skladišta.

Prema aktualnim planovima avio kompanije Wizz Air, u prva tri mjeseca ove godine predviđa se nastavak zimske sezone, odnosno letovi na 14 destinacija u šest zemalja, dok bi se u periodu april - oktobar tekuće godine taj broj povećao na 22 destinacije u sedam europskih zemalja.

Kada je u pitanju razvoj tuzlanska aerodroma u 2022. godini planirano je da se nastave pregovori i sa drugim niskobudžetnim avio kompanijama koji su započeti u 2021. godini.

Kargo saobraćaj se u 2022. godini planira na pet opsluženih letova u godini što je za tri leta više u odnosu na 2021. godinu. Kapacitet koji aerodrom trenutno posjeduje je dovoljan za opslugu i u slučaju povećanja broja Kargo operacija, navodi se u Planu.

U toku 2022. godine Aerodrom planira da se završi izgradnja i dodatnog GATE-a atrija i nadstrešnice ispred dolaznog GATE-a, čime će se upotpuniti slika modernog međunarodnog aerodroma. Pored toga u 2022. godini planirana je rekonstrukcija parking prostora, što će unaprijediti prostor za prateće aerodromske sadržaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti