Potpisan Memorandum o razmjeni podataka između UIO i Carinske uprave Hrvatske

09.02.2022. 15:12 / Izvor: Akta.ba
UIO

Danas je u Banjoj Luci potpisan Memorandum o suglasnosti između Uprave za indirektno oporezivanje i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Danas je u Banjoj Luci potpisan Memorandum o suglasnosti između Uprave za indirektno oporezivanje i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Memorandum su potpisali direktor Uprave za indirektno oporezivanje dr. Miro Džakula i direktor Carinske uprave Republike Hrvatske Mario Demirović. Cilj potpisanog Memoranduma je da se na dnevnoj osnovi razmjenjuju informacije između carinskih službi dviju zemalja, i to ukupne informacije o istupu roba iz jedne zemlje i ukupne informacije o uvozu robe u drugu zemlju. Na bazi ovih podataka i razmijenjenih informacija će se sprječavati bilo kakve zloupotrebe vezane za prijenos roba preko granice, a ujedno će se prevenirati i mogućnost korupcije u carinskim službama dviju zemalja.

Na današnjem sastanku posebno je dogovoreno da carinske službe razmjenjuju informacije oko prijave unosa i iznosa gotovog novca, a sve u cilju sprječavanja pranja novca.

Dogovorena je i daljnja razmjena korisnih informacija između već ranije određenih kontakt tačaka u dvije carinske službe, a koje su značajne za suzbijanje nelegalne trgovine, posebno duhana i duhanskih proizvoda.

Na današnjem sastanku je dogovoreno  da od 01. 03. 2022. godine započne i prijevoz roba preko graničnog prijelaza Svilaj koji je otvoren krajem prošle godine.


 


 


 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti