Počinje izgradnja druge javne CNG punionice u Kantonu Sarajevo

11.02.2022. 07:39 / Izvor: Akta.ba
centrotrans

Protokol o međusobnoj saradnji i izgradnji CNG punionice potpisali su direktor KJKP “Sarajevogas” d.o.o Sarajevo Edis Baković i predsjednik Uprave Centrotransa Safudin Čengić.

Protokol o međusobnoj saradnji i izgradnji CNG punionice potpisali su jučer direktor  KJKP "Sarajevogas" d.o.o Sarajevo Edis Baković i predsjednik Uprave Centrotransa Safudin Čengić.

Protokolom su definirani uslovi izgradnje CNG punionice u krugu autobaze Centrotransa, za koju su Planom investicija Centrotransa za 2022. godinu predviđena sredstva u iznosu od 1.500.000 KM.

"KJKP Sarajevogas kao strateški partner na realizaciji projekta izgradnje CNG punionice će u narednom periodu osigurati sve neophodne uslove da gas dođe do mjesta gdje će biti izgrađena javna punionica, odnosno pružit ćemo kompletan stručno - tehnički nadzor prilikom izvođenja radova", kazao je direktor Sarajevogasa Edis Baković.

Naglasio je da je vizija Sarajevogasa kao društveno odgovornog preduzeća da se otvori što više punionica za vozila koje kao pogonsko gorivo koriste CNG (kompresovani prirodni gas), posebno ako se osim ekonomskih, uzmu u obzir i ekološke prednosti korištenja ovog goriva u javnom gradskom prijevozu.

Pozvao je i druge kompanije koje imaju značajan broj službenih ili dostavnih vozila da slijede primjer Centrotransa, jer kako je rekao, svi bi trebali dati svoj doprinos zaštiti životne okoline, posebno u Sarajevu gdje se u zimskim mjesecima gotovo svakodnevno bilježe visoke koncentracije zagađujućih materija u zraku.

Direktor Centrotrasa Safudin Čengić je naglasio da je cilj ove kompanije da u narednom period vozila koja saobraćaju na gradskim i prigradskim linijama budu isključivo sa ekološki prihvatljivim gorivom- CNG ili LPG.

Trenutno je u vlasništvu Centrotransa 36 ovakvih vozila, a u planu je kupovina novih.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da se kupovina i korištenje ovih vozila još uvijek ne subvencionira u BiH kroz programe zaštite životne sredine, a što je već odavno praksa u evropskim i državama regiona.

Punionica je projektovana tako da zadovoljava potrebe Centrotransa, ali i trećih osoba što bi trebalo pozitivno djelovati na osobe koje razmišljaju o kupovini CNG vozila, a do sada su imali na raspolaganju samo jednu javnu CNG punionicu koja je otvorena prije nepune tri godine u krugu poslovno -tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama, zajednički je stav direktora Bakovića i Čengića.

Radovi na izgradnji punionice trebali bi početi uskoro, a završetak i puštanje u rad planirano je početkom juna 2022. godine.

CNG (compressed natural gas) važi za gorivo sa brojnim ekološkim i ekonomskim prednostima i jedno je od globalnih rješenja i odgovora na postojeće klimatske promjene i probleme s lošim kvalitetom zraka.

Upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste prirodni gas, može imati dugoročne pozitivne efekte, omogućiti konkretne i značajne finansijske uštede. Također, poslovne aktivnosti kompanija koje se odluče za kupovinu ovih vozila, može dodatno približiti poštivanju evropskih standarda i modernim trendovima u oblasti zaštite okoliša i veće energijske efikasnosti u sredini u kojoj živimo - saopćeno je iz KJKP “Sarajevogas”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti