927.595 KM za konzorcijum na čijem je čelu ilijaški SŠC Nedžad Ibrišimović

11.02.2022. 08:09 / Izvor: Akta.ba
amir džafo

Ilijaški konzorcijum na svečanoj ceremoniji predstavljali su Amir Džafo direktor SŠC "Nedžad Ibrišimović" te direktori partnerskih preduzeća.

Grant sredstva Regional Challenge Fund-a (RCF) u ukupnoj vrijednosti od 1,5 miliona EUR dodijeljena su na svečanoj ceromiji u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine za četiri konzorcijuma u BiH koji su imali najuspješnije projekte.

Konzorcijum iz Ilijaša, koji čine Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" kao nosioc projekta, firme Lišćevica promet d.o.o., CloudIT d.o.o., AMA Adriatic i Mikrocop BH d.o.o., dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 927.595 KM KM.

Ukupna vrijednost Projekta, sa učešćem škole, partnera iz konzorcija i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS je 1.113.478,62 KM.

Ilijaški konzorcijum na svečanoj ceremoniji predstavljali su Amir Džafo direktor SŠC "Nedžad Ibrišimović" te direktori partnerskih preduzeća, Emir Balta direktor Lišćevica promet d.o.o. i Admir Kulić direktor CloudIT d.o.o.

Ceremoniji su, pored predstavnika nagrađenih konzorcija, prisustvovali i zamjenica ambasadorice savezne Republike Njemačke, Direktor RCF-a, Predsjednik VTK BiH, ministrica za odgoj i obrazovanje KS, predstavnica Ministarstva prosvjete i kulture RS i drugi.

Direktor SŠC "Nedžad Ibrišimović" Amir Džafo rekao je da projekat ovog konzorcijuma predstavlja značajno unapređenje sistema srednjeg stručnog obrazovanja, te da će u ovom dijelu promovisati učenje kroz rad, ali i omogućiti da se dio nastavnog procesa iz informatičke grupe predmeta odvija u kompanijama.

Projektom je predviđena skoro potpuna rekonstrukcija učeničkih radionica koja obuhvata zamjenu svih prozora, ugradnju ferobetonskih podova, uz prethodnu demontažu starih podova, ugradnju termo fasade, ugradnju garažnih rolo vrata na dvije radionice, asfaltiranje prilaza, povećanje angažovane snage električne energije sa sedam na 35 kW, ugradnja video nadzora i njegovo spajanje sa matičnom školom.

Pored rekonstrukcije planirana je i nabavka mašina kao i uređaja koje predstavljaju najnovija tehnološka rješenja koja se trenutno koriste u metalskom sektoru.

U budžetu projekta planirane su i edukacije mentora, osoblja škole, studijske posjete kompanijama u BiH koje koriste sličnu tehnologiju, te instalacija i servisiranje opreme.

Ključni razlog za poduzimanje ove aktivnosti leži u činjenici da značajan broj učenika koji završe gimnaziju ne završava fakultet, a nemaju praktična znanja srednje stručne spreme. Rad u kompaniji će im na ovaj način omogućiti da se osposobe za manje složene poslove u IT sektoru, a ukoliko žele nastaviti svoje daljnje obrazovanje i za više i složenije programske poslove.

Projektni prijedlog ilijaškog konzorcija je prepoznat kao kvalitetan projekt koji će doprinijeti jačanju kvalitete nastavnog procesa, kao i kapaciteta nastavnika i mentora. U isto vrijeme će se na ovakav način omogućiti i značajan iskorak u realizaciji nastavnog procesa, posebno praktične nastave što će omogućiti daleko bolju konkurentnost budućeg kadra kojeg obrazuju na tržištu rada, nakon završene srednje škole, kao i adekvatnu pripremu za uvođenje dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Nakon ceremonije na kojoj su pobjedničkim konzorcijumima uručena Pisma namjere o finansiranju projekata održan je i radni sastanak RCF-a sa predstavnicima konzorcijuma na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti u implementaciji projekata.

RCF je finansijski mehanizam osmišljen da poboljša zapošljavanje, naročito mladih.

Ovaj projekat finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, preko Njemačke razvojne banke, a glavni partner u implementaciji projekta je Komorski investicioni forum zapadnog Balkana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti