Otvoren vrtić "Ljiljani" u Vogošći

12.02.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba
vrtić Ljiljani

Presjecanjem vrpce, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović jučer su svečano otvorili vrtić "Ljiljani" u Vogošći,

Presjecanjem vrpce, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović jučer su svečano otvorili vrtić "Ljiljani" u Vogošći, prvi u okviru JU "Djeca Sarajeva" u ovoj općini.  

Ovaj vrtić je izgrađen, odnosno renoviran kao predškolska ustanova koja zadovoljava sve savremene pedagoške standarde i normative, u kojoj će djeca predškolskog uzrasta sticati kvalitetna znanja i razvijati se u punom potencijalu.

Na svečanosti na kojoj su mališani iz sarajevskih vrtića izveli zanimljiv program prisutnima se obratio premijer Forto. On je naglasio da je izuzetno sretan zbog otvaranja upravo ovoga vrtića, jer objekt ponovo ima svoju namjenu, nakon što je objekat ranije davan u najam.

Kazao je da Vlada KS mnogo napora ulaže da objekti predškolskih ustanova koji su uništeni u ratu konačno budu obnovljeni, odnosno da im bude vraćena njihova namjena, s obzirom na porazne statistike, koje BiH svrstavaju na samo dno Evrope po procentu djece koja ide u predškolske ustanove. Za ovu godinu najavio je otvaranje još jednog vrtića u Novom Sarajevu, te početak radova na još jednom.  

vrtić ljiljani

"Idemo u smjeru da sve više i više djece boravi u vrtićima za sve manje i manje novca, po što povoljnijoj cijeni. Dokazano je da djeca koja idu u vrtiće poslije postaju tolerantniji ljudi, bolji školarci i studenti i generalno odgovorniji građani. Veoma je bitno da Kanton Sarajevo povede ostatak države  naprijed, u želji da proširimo predškolski obuhvat, da se bar pokušamo približiti evropskom prosjeku. To je veoma bitno kako bi se naša djeca u budućnosti mogla takmičiti s vršnjacima iz Evrope, ne samo na standardiziranim testovima, već i tržištu rada i svemu ostalom, ako se želimo integrisati s ostatkom EU", naveo je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović kazala je da su događaji poput današnjeg najljepša stvar koja se dešava u njenom poslu.  

"Ovaj vrtić će za početak moći primiti 120 djece, a očekujemo i širenje. Vogošća dugo čeka svoj vrtić u okviru JU "Djeca Sarajeva". Velika je privilegija što sam imala priliku dati svoj doprinos i učestvovati u tome da otvorimo vrata ovog vrtića za naše mališane. Potpuno smo svjesni značaja predškolskog odgoja i obrazovanja. Proširenje obuhvata djece kojem smo posvećeni i kao Ministartvo i kao Vlada govori o tome da stalna briga za djecu i pružanje jednakih prilika i djeci zaposlenih i djeci nezaposlenih roditelja, idu u tom smjeru", navela je ministrica Hota-Muminović.    

Alma Trnka, v.d. direktorice JU "Djeca Sarajeva" u obraćanju prisutnima je navela da je ovo 38 vrtić u okviru ustanove na čijem je čelu.

"Nadam da ćemo u ovome sastavu doći i do onoga "čarobnog" broja 59, koji smo imali prije 1992. godine. Drago mi je da imam čast sarađivati sa ljudima koji su pokazali i dokazali da su posvećeni djeci, odgoju i obrazovanju", navela je Trnka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti