BiH i dalje jedina u Evropi bez mjere "plavog dizela" za poljoprivrednike

15.02.2022. 08:40 / Izvor: BHRT
plavi dizel

Bosna i Hercegovina i dalje je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela mjeru "plavog dizela" za poljoprivrednike. Uprkos kontinuiranim apelima poljoprivrednika, Zastupnički dom Parlamenta BiH nije uvrstio inicijativu o uvođenju plavog dizela na dnevni red naredne sjednice.

Bosna i Hercegovina i dalje je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela mjeru "plavog dizela" za poljoprivrednike. Uprkos kontinuiranim apelima poljoprivrednika, Zastupnički dom Parlamenta BiH nije uvrstio inicijativu o uvođenju plavog dizela na dnevni red naredne sjednice. Poljoprivrednici ističu da je krajnje vrijeme za uvođenje ove mjere jer je, uz posljednja poskupljenja, poljoprivreda neodrživa.

Samo za obavljanje jesenje sjetve poljoprivrednik Petar Dragojlović potroši oko 2000 litara goriva. Kada se tome dodaju i poslovi prihrane, a potom i berbe i žetve, gorivo je jedan od najvećih izdataka za poljoprivrednu proizvodnju.

"Ja imam negdje sad pod kukuruzom preko 150 duluma da posijem, dok uradim, potroši se. Ode tu, par tona... dvije, tri tone. Imam i kombajn, branje, sijanje, pa sve tak. Ode dosta. Dobijem ono što dobijem, ono što smo imali, to meni ne bude nikoliko", rekao je Gradojlović.

O inicijativi za oslobađanje plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo za poljoprivrednu proizvodnju, poznatijoj kao plavi dizel, govori se već godinama, ali je naša zemlja i dalje jedina u Evropi koja nema ovu olakšicu za poljoprivrednike.

"Sa nafte koju mi plaćamo naplaćuju se akcize... jedna, druga drumarina. Faktički, mi gradimo autoputeve, a država koja je pala da seljaci grade autoputeve tu nema ni države, ništa više nema. Kada bi sada plavi dizel bio, nafta bi bila oko 1,20 KM, a sada je 2,40, 2,50 KM. Bila bi nafta u pola cijene, jer u pola cijene je u čitavoj Evropi", kazao je Vladimir Usorac, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS. 

Ovo udruženje zatražilo je i održavanje posebne tematske sjednice Parlamenta BiH o poljoprivredi. Iz institucija za sada nema odgovora, a na naše pitanje zašto inicijativa o plavom dizelu nije uvrštena na dnevni red naredne sjednice, iz kabineta Predsjedavajućeg nismo dobili odgovor.

"Oni očekuju da plavi dizel može čekati i sljedeću godinu, da ga ne moramo imati, a poljoprivrednici su dovedeni na prosjački štap", dodaje Usorac.

Iako poljoprivrednici u Republici Srpskoj već skoro deset godina ostvaruju pravo na regresirano gorivo, uz nova poskupljenja, to nije dovoljno.

"Mi svake godine koliko imamo hektara, na ime tih hektara dobijemo određenu količinu goriva i imamo popust 60 feninga. Ali nije isto kad je gorivo bilo marka 1,40, pa kad se oduzme gorivo dođe se na 80 feninga, sad kad se regres umanji, opet je dvije i deset", objasnio je Boško Radić, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije. 

Da bi uvođenje plavog dizela za poljoprivredu riješilo mnoge probleme svjesni su i u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su u više navrata podržavali inicijativu o uvođenju "plavog dizela" za sve poljoprivredne proizvođače u BiH, te tražili od Savjeta ministara BiH da donese jednu takvu odluku. Na kraju, takva odluka bi rasteretila i naš Agrarni budžet", navode iz Vlade RS.

Za spas poljoprivredne proizvodnje mora se hitno djelovati, upozorili su poljoprivrednici u dopisu upućenom nadležnima. Na potezu je sada Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti