Nezadovoljni peradari poručili Elektroprivredi BiH: Viša sila se ne može planirati

21.02.2022. 15:10 / Izvor: Akta.ba
peradarstvo

Peradari/živinari BiH traže od Elektroprivrede BiH da iz Ugovora o snabdijevanju potrošača brišu odredbu o enormno većoj cijeni električne energije u slučaju prekoračenja plana potrošnje.

Peradari/živinari BiH traže od Elektroprivrede BiH da iz Ugovora o snabdijevanju potrošača brišu odredbu o enormno većoj cijeni električne energije u slučaju prekoračenja plana potrošnje.

Viša sila se ne može planirati, navodi se u saopćenju Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH vezano za Ugovore o snabdijevanju od strane Elektroprivrede Federacije BiH.

Naime, prije nekoliko dana Elektroprivreda Federacije BiH je dostavila ugovore o snabdijevanju privrednim preduzećima, pa tako i proizvođačima iz sektora peradarstva.

"Neki članovi ugovora u vezi cijene su postavljeni ulitimativno, premda znamo da je pravni osnov svakoga ugovora saglasnost dvije volje. Kao što svi znamo naša proizvodnja je vezana za žive životinje. Naša manja ili veća potrošnja električne energije na farmama nije uslovljena povećanjem obima proizvodnje, uvećenjem produktivnosti i sl. Na nju isključivo utiču atmosferske prilike. A prema odredbama ovog ugovora, svako od nas mora napraviti procjenu svoje potrošnje do 20.u mjesecu za sledeći mjesec", poručili su peradari. 

Dobavljaču električne energije, tj. Elektroprivredi BiH uputili su pitanje kako da naprave procjenu potrošnje, koja zavisi od toga kakvo će biti vrijeme za 3 ili 4 ili čak 5 sedmica unaprijed, unutar praga tolerancije od +/-10%.

"Na osnovu egzaktnih podataka o potrošnji u 2020 i 2021. godini na našim farmama varijacije radi promjene vremenskih prilika su se kretale znatno većim procentom od +/- 10%. Ne treba posebno obrazlagati klimatske promjene koje se dešavaju. Povrh svega ovoga, Elektroprivreda BIH je u svom dopisu navela da se potpisani Ugovori vrate u roku od 48h što je za navedenu aktivnost totalno neprimjeren rok", smatraju oni.

Također, dodaju kako imaju informaciju da će svi oni koji ne potpišu Ugovor u dato roku, biti obavešteni da će ih Elektroprivreda prebaciti na tzv. rezervno snabdijevanje, što znači da će im se potrošnja fakturisati po astronomskim cijenama iz Priloga 2 Ugovora (većim od 300%)!

"Da li je interes države i javnih preduzeća da uništi proizvodnju hrane za svoje građane? Nadamo se da nije! Tražimo od Elektroprivrede Federacije BiH da ugovore prilagodi posljednjim zakonskim rješenjima koja su usvojena u parlamentu i odustane od dodatnih monopolističkih zahtjeva koji nam samo još dodatno otežavaju ionako tešku situaciju u ovom sektoru", zaključuje se u saopćenju koje potpisuju predsjedavajući Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH Predrag Miličić i kopredsjedavajući Edin Jabandžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti