Košarac: Hitno usvojiti Odluku o smanjenju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva

23.02.2022. 11:30 / Izvor: Akta.ba
mineralna đubriva

Sačinjena odluka o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva iz trećih zemalja.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva iz trećih zemalja, koja će, nakon dobijanja potrebnih mišljenja nadležnih institucija, biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

"Odlukom je definisano da se sa pet posto na nula smanjuju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Ova odluka odnosi se na period od godinu dana i sto hiljada tona mineralnog đubriva", rekao je resorni ministar Staša Košarac.

Kako je istakao, Odluka je predložena na osnovu zahtjeva Vlade Republike Srpske, te nakon obavljenih konsultacija sa entitetskim ministarstvima nadležnim za poljoprivredu.

"Naša namjera je da usvajanjem ove odluke poljoprivrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH obezbijedimo dovoljne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj proljećnoj sjetvi", istakao je ministar Košarac.

On je objasnio da je Odluka, u skladu sa procedurama, upućena Ministarstvu finansija i trezora BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH na dostavljanje mišljenja, nakon čega će biti predložena Vijeću ministara BiH.

"Ministarstvo je promptno reagovalo i uradilo svoj dio posla. Vjerujem da će nadležne institucije u što skorijem roku dostaviti neophodna mišljenja kako bismo krenuli u proceduru usvajanja na Vijeću ministara BiH, imajući u vidu da je stanje na terenu prilično alarmantno, jer je porast cijene enrgenata u najvećoj mjeri uticao na visoke cijene, a samim tim i na nestašicu mineralnih đubriva na kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu", poručio je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, Odluka je predložena kako bi se ublažile posljedice poremećaja na globalnom tržištu, te obezbijedilo provođenje redovnih agrotehničkih mjera, kao i dovoljne količine svih gajenih kultura na tržištu i dobar kvalitet prinosa.

"Neophodno je da našim poljoprivrednicima obezbijedimo potrebne količine mineralnog đubriva za prihranu i sjetvu u ovoj godini. U suprotnom, bićemo suočeni sa nesagledivim posljedicama kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet", upozorio je ministar Košarac.

 On je također naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zvanično zatražilo od Republike Turske odobrenje izvozne kvote za BiH od 50.000 tona mineralnog đubriva, u skladu sa važećim Ugovorom o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

"Naredne sedmice ću o ovoj temi razgovarati sa ambasadorom Turske u BiH i očekujem da ćemo dobiti pozitivan odgovor na naš zahtjev, što će biti dodatna mjera za pomoć domaćim poljoprivrednicima u uslovima nestašice mineralnog đubriva i visokih cijena na tržištu ", najavio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti