Mađarska spremna finansirati projekte u cilju jačanja saradnje sa kompanijama RS

23.02.2022. 12:34 / Izvor: Akta.ba
Vlada Mađarske

Mađarska Vlada spremna je da finansira projekte kroz koje bi se obezbijedila saradnja mađarskih i kompanija u realnom sektoru iz Republike Srpske.

Mađarska Vlada spremna je da finansira projekte kroz koje bi se obezbijedila saradnja mađarskih i kompanija u realnom sektoru iz Republike Srpske, rečeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenke Golić sa Atilom Štajnerom, državnim sekretarom u Ministarstvu za inovacije i tehnologije Mađarske.

Mađarska strana je, takođe, izrazila spremnost da pomogne u razvoju modela finasiranja zelene tranzicije, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

"Energetska, u javnosti poznata kao zelena tranzicija, jedan je od primarnih uslova za nastavak puta Republike Srpske i BiH ka Evropskoj uniji. Pitanje energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije, pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u prilike, omogućavanje pravedne i održive tranzicije prema klimatskoj neutralnosti -  teme su o kojima od Mađarske možemo mnogo da naučimo", rekla je Golićeva.

Naglasila je da je Mađarska spremna da svoja iskustva u ovim oblastima podijeli sa RS i BiH u cjelini.

Sastanku, koji je održan u Budimpešti, prisustvovao je i Laslo Orlos, direktor Zelenog centra za Zapadni Balkan u Vladi Mađarske, a među temama bilo je uspostavljanje bliže saradnje između Vlade RS i Vlade Mađarske u oblasti zelene tranzicije i korištenja pristupnih fondova, u čemu Mađarska ima veliko iskustvo i ostvarene značajne rezultate.

Posebna pažnja posvećena je iskustvima i izazovima u prelasku sa fosilnih na obnovljive izvore energije i prilagođavanju termoenergetskih objekata direktivama EU. Dogovoreno je da se u što skorije vrijeme organizuje uzvratna posjeta tokom koje bi mađarska delegacija održala sastanke sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH.

Golićeva, sa saradnicima, boravi u radnoj posjeti Budimpešti na poziv Ministarstva za inovacije i tehnologije Mađarske. 

                                                                       

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti