Vlada ZDK će izdvojiti i dodatan novac za robne rezerve u 2022. godini

24.02.2022. 11:58 / Izvor: Fena
robne rezerve

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Plan i Program utroška sredstava robnih rezervi ZDK za 2022. godinu te Izvještaj o utrošku sredstava za 2021. godinu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Plan i Program utroška sredstava robnih rezervi ZDK za 2022. godinu te Izvještaj o utrošku sredstava za 2021. godinu.

Premijer Mirnes Bašić napomenuo je kako su programi robnih rezervi interno povjerljivi podaci, ali da su opredijelili više novca nego ranijih godina.

"Zaključili smo da ćemo, imajući u vidu globalanu situaciju u svijetu, naše robne reserve pojačati finansijskim sredstvima. Planirano je i u federalnom budžetu 20.000.000 KM za robne rezerve Federacije Bosne i Hrercegovine, a, u skladu sa zakonom, to se spušta i na kantonalne rezerve. Tako da ćemo i od tog iznosa dobiti određena sredstva", najavio je Bašić.

Vlada je danas razmatrala i izvještaje u utrošku budžetskih sredstava za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima te utrošku kapitalnih sredstava za oblast zdravstva.

"Pohvalio sam Ministarstvo privrede i Ministarstvo zdravstva kada je u pitanju utrošak sredstava iz njihovih ministarstava, iz razloga što su ti utrošci bili više od 99 posto. To znači da smo ono što smo planirali i izvršili te što smo, u vanrednim okolnostima ponovo radili kada je u pitanju pandemija koronavirusa. I za privredu i za zdravstvo opredijelili smo onoliko sredstava koliko nam je bilo na raspolaganju", napomenuo je premijer Bašić.

Sredstva su, dodao je, utrošena u "pravom smislu", a imajući u vidu u kakvom je kadrovskom stanju funkcioniralo zdravstvo u ZDK-u, smatra Bašić, borbu protiv pandemije koronavirusa dobro su odradili te pomogli zdravstveni sektor ZDK.

"Ukupan budžet Ministarstva zdravstva prošle je godine bio oko devet miliona KM, a kada su u pitanju poticaji koji su bili iz Ministarstva privrede, to je bilo oko 3,5 miliona KM", istakao je Bašić.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti