Nova investicija za mala i srednja preduzeća EIB-a

24.02.2022. 12:35 / Izvor: Akta.ba
EIB

Evropska investicijska banka (EIB), banka Evropske Unije, je potpisala zajam od 20 miliona eura za Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH (ISP BiH) s ciljem podsticanja zapošljavanja mladih.

Pod okriljem svoje nove uprave EIB Global, Evropska investicijska banka (EIB), banka Evropske Unije, je potpisala zajam od 20 miliona eura za Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH (ISP BiH) s ciljem podsticanja zapošljavanja mladih, rodne jednakosti i društveno inkluzivnih praksi među malim i srednjim preduzećima i srednje kapitaliziranim preduzećima.

Ova sredstva će omogućiti da ISP BiH dalje daje zajmove lokalnim kompanijama koje se opredijele za poboljšavanje društvenog uticaja svog poslovanja i stvaranje dugoročnih mogućnosti u oblasti vodstva i zapošljavanja za žene, mlade ljude i kategorije populacije koje se suočavaju s većim barijerama za ulaz na tržište rada.

Ovaj inovativni zajam uključuje mehanizam nagrađivanja na osnovu rezultata za kompanije koje ispunjavaju određene ciljeve za podsticanje mogućnosti u oblasti vodstva, zapošljavanja i profesionalnog razvoja za žene, mlade ljude i osjetljive kategorije (npr. osobe s invaliditetom, izbjeglice itd.). Prema ovom programu podsticaja, prilagođeni ciljevi u pogledu društvenog uticaja će se dogovoriti sa svakom kompanijom koja koristi finansiranje EIB-a, a finansijska nagrada proporcionalna nivou ostvarenog društvenog uticaja će se distribuirati onima koji ispunjavaju te ciljeve.

"Ovaj novi proizvod finansiranja je još jedan dokaz EIB-ove istrajne podrške ekonomskom oporavku i održivom razvoju zemlje na putu prema integraciji u EU. Zadovoljstvo nam je što ćemo ponovo udružiti snage s našim dugogodišnjim partnerom Intesa Sanpaolo Bankom, ne samo radi povećanja pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća i srednja kapitalizirana preduzeća, već i radi podsticanja mogućnosti u oblasti vodstva i kvalitetnog zapošljavanja za žene, mlade ljude i osjetljive kategorije. Pod okriljem Tima Evropa i naše nove uprave EIB Global, EIB se nada da će se omogućiti transformacija privrede za inkluzivniju, "zeleniju" i održiviju budućnost", kazala je Ljiljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a, odgovorna za Zapadni Balkan. 

Marco Elio Rottigni, direktor Sektora međunarodnih banaka podružnica Intesa Sanpaolo, je izjavio da njihova grupa ima za cilj da bude prva po uticaju bankarstva širom sveta.

"Kao takvi, mi smo aktivni u pružanju opipljivog društvenog doprinosa zajednicama u smislu socijalne uključenosti, kao i u životnoj sredini, kulturi, obrazovanju i inovacijama. Zahvaljujući širokoj i dugogodišnjoj saradnji sa jednom istaknutom finansijskom institucijom kao što je Evropska investiciona banka, postigli smo cilj da budemo prvi u ponudi ove vrste sredstava u zemlji preko naše podružnice Intesa Sanpaolo Banke Bosne i Hercegovine", rekao je on. 

Marco Trevisan, generalni direktor Intesa Sanpaolo Banke BiH, je izrazio veliko zadovoljstvo što ponovo sarađuju sa EIB-om. 

"Danas potpisujemo revolucionarnu kreditnu liniju koja će omogućiti socijalno uključivanje za lokalna mala i srednja preduzeća, srednje kapitalne kompanije i socijalna preduzeća. Naša banka će biti prva u Bosni i Hercegovini koja će uvesti ovaj novi mehanizam za podršku potrebama naših klijenata i sigurni smo da će od toga imati široku korist", pojasnio je on. 

Mehanizam nagrađivanja će se finansirati bespovratnim sredstvima od 3,3 miliona eura iz fonda inicijative EIB-a za ekonomsku otpornost (ERI), s ciljem pružanja potpore stvaranju radnih mjesta te održivom i inkluzivnom razvoju privatnog sektora. Predviđen je sveobuhvatan program tehničke pomoći radi pružanja podrške provođenju ovog projekta i postizanju ciljeva društvenog uticaja malih i srednjih preduzeća te srednje kapitaliziranih preduzeća u BiH.

Ovo će biti šesta saradnja između EIB-a i ISP BiH u pružanju podrške privatnom sektoru u BiH, koja je do sada rezultirala isplatom iznosa većeg od 238 miliona eura i podrškom za 339 kompanija. Do danas je EIB je odobrio 860 miliona eura privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući čemu je sačuvano više od 100 000 radnih mjesta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti